Redactie
Redactie Inspiratie 10 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo bereid je short ribs op een goddelijke manier

De klassieke spareribs kennen we allemaal: een lange rij met vlees en botjes. Maar vergeet ook de short ribs niet. Hier zit meer bot aan, maar ook veel meer vlees en vet. We vertellen je graag hoe je deze bereidt.

Wat zijn short ribs?

Short ribs heb je van het varken en het rund. Het is een stuk vlees uit de buik van het beest, de ‘gewone’ spareribs (ook wel back ribs genoemd) zitten daarboven.

De structuur is wat grover, en daardoor minder geschikt voor snelle bereiding. Het beste kun je het vlees eerst kort aanbraden in de pan, en vervolgens een paar uur rustig garen op de barbecue of in de oven.

Waar koop je short ribs?

Goede slagers hebben short ribs op voorraad, of vraag je slager ze voor je te bestellen. Wij kochten short ribs bij de slagerij van The Roast Room, waar je € 2,50 per 100 gram betaalt. Vraag de slager om het membraan en het teveel aan vet en vliezen voor je te verwijderen; dat scheelt gedoe thuis.

Bron:

Hoe bereid je short ribs?

Dit is onze methode voor het simpel bereiden van runder short ribs in de oven.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal het vlees ruim van tevoren uit de koelkast, laat op kamertemperatuur komen en bestrooi met zout en peper. Je kunt het vlees ook een nacht van tevoren marineren met je favoriete (droge of natte) kruidenmengsel.

Verhit een koekenpan met een dikkere bodem op hoog vuur. Zet het vuurtje ietsje zachter en voeg een klontje boter of wat olie toe en laat uitbruisen. Braad nu het vlees kort aan in de pan, zodat alle kanten mooi bruin zijn.

Leg het stuk vlees vervolgens in een ovenschaal of bakplaat met opstaande rand en gaar het vlees zeker twee tot drie uur in de oven. Bestrijk daarna het vlees met barbecuesaus en zet de oventemperatuur hoger (bv. 180 of 200 graden).

Je kunt de ribs het beste op gaarheid testen met een kernthermometer. Zorg dat de kerntemperatuur ongeveer 85 tot 90 graden is. Dat lijkt veel, maar je wilt dat het vet tussen het vlees mooi smelt en de buitenkant van het vlees mooi krokant is. Vervolgens kun je het vlees zo van het bot af trekken. Mmmm…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.