Redactie
Redactie Gadgets 29 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

De vijf bakvormen die je écht nodig hebt

Op de Culy redactie zijn we het over een aantal dingen eens: een leven zonder roomboter bestaat niet, taartjes eten doe je samen en je hebt nooit – maar dan ook nooit – genoeg keukengadgets. Of toch wel? 

Omdat het tijd werd voor een grote schoonmaak, besloten we een lijstje te maken met de vijf meest essentiële bakvormen. En o-ja: je kunt ze allemaal voor meerdere doelen gebruiken.

Cakepan
Een ronde gesloten vorm, meestal gemaakt van aluminium. De randjes zijn net wat hoger dan een quichevorm en een vloeibare vulling kan onmogelijk ontsnappen via de open randjes die een springvorm nog wel eens wil hebben. Handig voor bijvoorbeeld het bakken van een flourless chocolate cake of quiche, maar ook het roosteren van een kippetje, aardappels of tomaatjes. Het meest gangbare formaat is die met een doorsnee van twintig centimeter.

Rechthoekige schaal
Ook een rechthoekige schaal is onmisbaar in ieders keukenkastje, want waar bak je anders je perfecte brownies of dadelrepen in? Je hebt ze in meerdere varianten, zoals glas, steen en metaal.

Oven schotel

Bakblik met omhoog staande randjes
Net even anders dan het standaard bakblik is deze variant met een volledig plat oppervlak, maar wel omhoog staande randjes. Ideaal voor als je koekjes wil bakken, een ‘one-tray dinner’ serveert of wanneer je een rechthoekige biscuitlaag wil maken voor bijvoorbeeld een gateau opera.

Muffinvorm
Inderdaad, ook de muffinvorm staat in dit lijstje. Niet alleen omdat we dol zijn op een good old blueberry muffin, maar ook omdat ze ideaal zijn om éénpersoons gerechten in te maken. Zo zijn ze ideaal voor aardappelgratins, breakfast muffins en croque madame muffins.

Muffins stock

Cakeblik
Tot slot het oude vertrouwde cakeblik. Ook deze vorm kun je gebruiken voor meerdere doeleinden behalve een ouderwetse (of nieuwerwetse) cake. Denk bijvoorbeeld aan een (bananen)brood, terrine of een goddelijke meatloaf.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.