Redactie
Redactie Inspiratie 12 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

Dit is de beste manier om aardappels te roosteren

Krokant van buiten en zacht van binnen, vergezeld door een lepeltje zure room, knoflookboter of een likje zelfgemaakte mayonaise. Er gaat – wat ons betreft – niets boven een portie perfect geroosterde aardappels. Hoe je ze op de juiste manier bakt met het beste resultaat? In onderstaand artikel leggen we je het van A tot Z uit. 

De aardappel
Het begint allemaal bij de aardappelsoort, want gebruik je nu een (licht)kruimige of vastkokende variant? Volgens TheKitchn zijn waxy potatoes, ofwel vastkokende aardappelen, de beste soort aangezien deze niet uit elkaar vallen en daardoor goed zijn voor te koken.

Anderzijds valt ook zeker iets te zeggen voor de kruimige (starchy) soort. Deze bevatten relatief veel zetmeel en suiker, wat kan zorgen voor een nog krokantere buitenkant. Onze tip? Gebruik licht kruimige aardappelen, dan heb je het beste van beide werelden. Snijd ze daarbij in kwarten of wedges, want hoe meer randjes, des te knapperiger het resultaat.

Voorkoken of niet?
Een belangrijke vraag: moet je aardappels nu wel of niet voorkoken? Om hier het antwoord op te vinden hebben we uitvoerig onderzoek gedaan. De conclusie? Ja! Zowel Jamie als Heston, The Kitchn, America’s Test Kitchen en de Culy redactie zijn van mening dat dat zorgt voor het beste resultaat.

Volgens America’s Test Kitchen komt dit doordat tijdens het koken het zetmeel en de suikers in de aardappel naar de oppervlaktes komen (onder andere de buitenkant en het snijvlak). Deze voedingsstoffen zorgen voor dat extra krokante laagje wat we juist zo lekker vinden.

Let hierbij wel op dat ze niet volledig gaar worden, maar slechts vijf tot tien minuten (afhankelijk van de grootte) in gezouten water koken. Giet de aardappels vervolgens af, stoom droog in de pan en schud kort zodat de randjes wat grover worden (ofwel extra crunch!).

Stock geroosterde aardappels 2

In de oven
Dan is het tijd voor het betere bakwerk. Verwarm je oven voor op 190 graden en zet wat olijfolie, knoflook, zout, peper en je favoriete kruiden zoals bijvoorbeeld rozemarijn en tijm klaar. Heston Blumenthal raadt aan de olijfolie alvast te verwarmen (al dan niet in de ovenschaal) en de aardappelpartjes hiermee (samen met een flinke snuf zout en peper) te bedekken.

Bak de aardappels tot slot een half tot een heel uur in de voorverwarmde oven en voeg pas tien minuten voor het einde de smaakmakers toe. Hierdoor vang je wel de smaken, maar voorkom je dat ze eventueel verbranden.

Stock geroosterde aardappels 3

De beste tips op een rij
Omdat het misschien wat veel informatie informatie in één artikel is, hebben we de tips voor je op een rij gezet, zodat het goed overzichtelijk blijft.

1. Gebruik het liefst licht kruimige aardappels zodat je de perfecte combinatie van zetmeel en vormvastheid hebt.

2. Snijd ze in parten of wedges, want hoe meer randjes, des te knapperiger het resultaat.

3. Voorkoken is een must. Doe dit niet te lang (5-10 minuten) in ruim gezouten water en laat ze na het afgieten droog stomen.

4. Verwarm de olijfolie en de oven goed voor en bedek alle partjes met de olie. Voeg pas aan het einde de smaakmakers zoals rozemarijn, tijm, citroenrasp en knoflook toe.

5. Geniet!

Culy Stock 0003

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.