Redactie
Redactie Inspiratie 7 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Een heel diner op één bakplaat: 5 x recepten + handige tips

Of je nou geen tijd hebt om te koken, of geen zin hebt in een grote berg afwas (vrij logisch), een heel diner op een bakplaat is altijd een goed idee!

Het maken is vrij simpel, maar het is wel handig om rekening te houden met een aantal dingen. Zo is timing van groot belang en is het handig om van tevoren te bedenken hoe lang elk ingrediënt nodig heeft.

Een paar handige tips

Om je alvast een handje op weg te helpen zetten we de voor ons belangrijkste tips op een rijtje:

Timing is everything!
Bedenk voor je aan de slag gaat goed wat je wilt doen, met welke ingrediënten en hoe je wilt dat het gaat smaken. Zet je ingrediënten klaar, en maak desnoods een lijstje met wat in welke volgorde moet worden gedaan.

Voorbereiding is het halve werk
Zoals we hierboven al schreven is het super handig als je al je ingrediënten alvast klaar hebt staan. Zo raak je niet in paniek als je plots iets moet toevoegen, en heb je het bakproces nog meer onder controle. Snijd dus alles voor, meet de hoeveelheden af en zorg dat je opgeruimd te werk gaat.

Dure bakplaten
De bakplaten op de foto’s op Pinterest zien er altijd schitterend uit, maar een dure plaat is echt niet de sleutel tot succes. Zelf gebruiken we het liefst eentje met een omhoogstaand randje, die zeker weten groot genoeg is.

Voorkoken of niet?
Omdat sommige producten een andere garingstijd vergen, is het handig om hier goed over na te denken. Wil je misschien sommige producten voorkoken (aardappeltjes)? Of voeg je ze stap voor stap toe?

Gebruik kruiden
Het klinkt als een open deur, maar kruiden maken van elk gerecht nog een feestje. Probeer daarbij op te letten dat je gedroogde of droge kruiden zoals tijm en rozemarijn wat langer meegaart, en verse kruiden kun je gelijk, halverwege of op het eind nog toevoegen.

‘Kookspiratie’

Nu we het theoretische gedeelte hebben gehad, kunnen we pas echt aan de slag. Dus stelden we een lijstje met vijf recepten ter inspiratie voor je op:

1. Geroosterde witlof en bospeen met noten, geitenkaas en honing
Afgezien van de dressing en nootjes, schuif je dit gerecht zo de oven in.

2. Geroosterde kip met Parmezaanse kaas en sla romaine
Comfort food
 to the max! Via Bon Appetit.

3. Geroosterde zalm met broccoli en chili-kappertjes vinaigrette
Lekker, gezond en een lust voor het oog. We like! Het recept vind je hier.

4. Tofu met citrusdressing, geroosterde paprika en uien
Nog zo’n heerlijk recept van Bon Appetit. Dit keer met onder andere tofu en zalig zachte paprikareepjes.

5. Zoete-aardappelgalette
Je kunt natuurlijk ook met bladerdeeg aan de slag gaan. Superlekker, en het vult ook goed. Wat denk je van deze zoete-aardappelgalette van Caroline?

galette

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.