Redactie
Redactie Dessertrecepten 14 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: goddelijke luchtige flourless chocolate cake

Deze taart is het summum van uitersten. Extreem luchtig maar ongelooflijk fudgy. Supersimpel, maar wel even goed opletten. Geen bloem, maar wel veel eieren. Heel weinig ingrediënten (slechts vier!), maar wel een lange bereidingstijd. En het resultaat: ohh, goddelijk. De ultieme flourless chocolate cake.

Doe de boter en de stukjes chocolade in een grote hittebestendige kom en zet deze op een pannetje met zachtkokend water (au bain marie). De onderkant van de kom mag het water niet raken. Smelt zo langzaam de boter en de chocolade tot een mooi glad mengsel, roer af en toe met een spatel erdoorheen. Klaar? Zet de kom eventjes weg op een hoek van je aanrecht.

Splits de eieren; doe de eiwitten in één kommetje en de dooiers in de andere. Zorg dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit zit.

Klop de eiwitten met een handmixer of staande mixer tot er lichte pieken ontstaan. Voeg dan beetje bij beetje de kristalsuiker toe (niet allemaal tegelijk!). Blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan.

Verwarm nu de oven voor op 135 graden. Leg een bakpapier onderin je bakvorm (en liefst ook langs de randen, als dit je lukt). Spray in met bakspray of kwast in met wat (gesmolten) boter. Dit gaat ervoor zorgen dat de taart straks mooi loskomt. Onze taartvorm was iets te laag; de taart kwam er daardoor iets overheen. Gebruik daarom liever een wat hogere vorm.

Meng de eidooiers door het boter-chocolademengsel dat inmiddels iets is afgekoeld, en roer even goed door. Voeg nu een kwart van het opgeklopte eiwit toe en roer dit even goed door; niet te lang, maar het moet wel goed gemengd zijn. Nu kun je voorzichtig de andere driekwart van het opgeklopte eiwit toevoegen; doe dit al ‘vouwend’, door voorzichtig met je spatel het mengsel om te vouwen. Hoe voorzichtiger hoe beter; het geheel moet goed gemengd zijn, maar als je te hard mengt, sla je alle lucht eruit.

Giet het superluchtige mengsel in je bakvorm en maak de bovenkant eventueel glad met je spatel. Zet ongeveer 50 minuten in de oven. De taart moet iets loskomen van de zijkanten en de bovenkant mag iets ‘gebroken’ zijn, dan is -ie goed.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt – daar is even wat geduld en discipline voor nodig, dat snappen we. Vervolgens royaal bestuiven met poedersuiker en genieten maar!

IMG_4927-2

Zonder poedersuiker geen feest…

IMG_4950-2

Tijd om te genieten…!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.