Redactie
Redactie Dessertrecepten 4 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: waanzinnige chocolade marmercake

Wat te doen als je je als culy verveelt? Dan ga je bakken, en hoé! Zo maakten we onlangs deze waanzinnige chocolade marmercake met stukjes amandel en een crunchy crumble on top. Het is even een werkje, maar dan heb je wel wat (en je gasten of huisgenoten ook). Met dank aan Food52 voor de receptuur.

* Tip: begin een dag van tevoren zodat het deeg voldoende tijd heeft om te rijzen. Het beste kun je dit recept maken met een staande mixer, zoals bijvoorbeeld een KitchenAid, maar met alleen een elektrische handmixer moet het ook lukken.

IMG_7719

Snijplank € 12,50 van Dille & Kamille en emaille mok  € 11,00 van Comptoir des Objets

Roer de gist door de melk, zet apart. klop de boter met de suiker in een kom luchtig en voeg de olie en het vanille extract toe. Meng goed. Voeg al kloppende de eidooiers één voor één toe, en voeg pas een volgende dooier toe wanneer de vorige volledig is opgenomen. Zet de mixer op de hoogste stand en klop nog twee minuten.

Zet de mixer laag en voeg de bloem en zout toe, meng goed en voeg nu ook het melkmengsel toe. Zet de deeghaak op de mixer en mix tot een soepel, zacht deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed nog twee minuten met de hand. Als het deeg te vochtig is kun je een beetje extra bloem toevoegen, maar pas op dat het niet te droog wordt. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en bedek met plastic folie. Laat op kamertemperatuur minstens twee rijzen totdat het deeg verdubbeld is in grootte.

Maak de vulling door de ingrediënten met elkaar te mengen met een metalen deegschraper of een kruimeldeegmenger. Het resultaat moet een soort crumble-achtige substantie worden. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 40 x 50 centimeter uit. Verspreid de vulling over het deeg, maar laat ongeveer een centimeter aan de randen over. Rol het deeg op vanaf de lange kant, zodat je een lange sliert krijgt. Vouw het voorzichtig in een U-vorm en draai de twee kanten twee of drie keer om elkaar. Duw de uiteindes dicht en leg in een met boter beklede cakevorm. Bedek met plasticfolie en laat één à twee uur rijzen op kamertemperatuur, totdat de vorm vol is.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Meng voor de topping de resterende ingrediënten (behalve het ei) tot je een soort crumble hebt. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het teveel op een deeg gaat lijken. Kluts het ei los met een lepeltje water en besmeer de bovenkant van de cake ermee. Bestrooi met de crumble en prik met een satéprikker of een scherp mesje wat gaatjes om lucht te laten ontsnappen.

Zet de cakevorm op een bakplaat en bak gedurende 20-25 minuten, draai de cake vervolgens om en bak nog 20-30 minuten. De crumble op de cake mag aardig bruin worden, dus weet niet bang dat hij al te ver is. En wil je precies weten of de cake goed is? Gebruik dan een kernthermometer: de binnenkant moet een temperatuur van ongeveer 85 graden hebben. Laat op kamertemperatuur afkoelen in de vorm.

Snijplank € 12,50 van Dille & Kamille, emaille mok  € 11,00 van Comptoir des Objets en theedoek € 6,95 van Dille & Kamille

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.