Redactie
Redactie Inspiratie 16 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

Tomaten roosteren in de oven: zó doe je dat

Mmm… tomaten! Thuis gedroogde tomaatjes zijn hartstikke lekker, maar roosteren kost een stuk minder tijd en smaakt minstens net zo goed. 

De tomaten
Allemaal heel leuk en aardig, maar tegenwoordig kun je op elke straathoek tomaten in verschillende kleuren, vormen en smaken vinden. Dus welke kun je nu het beste gebruiken?

Hoewel je door het roosteren en het toevoegen van (een snufje) zout de smaak van de tomaat ophaalt, raden wij je aan om alsnog te kiezen voor een soort die al vrij intens is. Ga bijvoorbeeld voor Tasty Tom’s of kleine trostomaatjes. Deze zijn – naar onze mening – het lekkerst om ‘los’ te eten, maar een gewone Hollandse tros-, cherry- of vleestomaat werkt ook prima.

Daarbij hoeven ze niet helemaal rijp te zijn (door het verwarmen krijgen ze een veel intensere smaak). Tot slot kun je ervoor kiezen om ze in hun geheel of in parten te roosteren. Maar dat is helemaal up to you!

Geroosterde tomaten stock

Smaakmakers
Naast een snufje zout of peper, raden we je ook aan om te experimenteren met kruiden en specerijen. Wat dacht je bijvoorbeeld van verse basilicum, takjes tijm, plakjes verse knoflook of oregano?

En wist je dat een paar suikerkorreltjes, chili flakes of een scheutje (gerijpte) balsamico azijn ook wonderen kunnen verrichten? Overigens mag een scheutje extra vierge olijfolie zeker niet ontbreken.

494261265

De oven in!
Liggen je tomaatjes in een ovenschaal, klaar om geroosterd te worden? Dan is het nu tijd voor de oven. Verwarm deze voor op 200-220 graden en bak ze gedurende 15-25 minuten. Hoelang is afhankelijk van de grootte en rijpheid.

Heb je voldoende tijd? Zet dan de oven wat lager (160 graden) en verwarm ze (ruim) een uur. Hierdoor worden ze nóg lekkerder.

Bewaren
De geroosterde tomaatjes zijn heerlijk bij een stukje vlees, door een salade, op bruschetta of als bijgerecht. Bewaar ze nog ruim een week in de koelkast in een gesteriliseerde glazen pot of bakje met een laagje olijfolie.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.