Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 23 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de perfecte mimosa voor de kerstbrunch

Het is zowat het feestelijkste dat we kunnen bedenken: brunchen met mimosa. Deze eenvoudige cocktail valt bij iédereen in de smaak. Maar hoe maak je hem nou perfect?

Wat is een mimosa eigenlijk?

Mimosa is een cocktail die bestaat uit mousserende wijn (het liefst champagne) en citrussap (meestal jus d’orange). Het drankje werd in 1925 uitgevonden in het Hôtel Ritz in Parijs en wordt geserveerd in een elegante champagneflûte, maar je kunt zelf ook variëren met andere elegante glazen.

Omdat het drankje makkelijk wegdrinkt (het smaakt als de volwassen versie van sinaasappelsap), is het ideaal voor bij de brunch. Het is gewoon een heel feestelijk, vrolijk en toegankelijk drankje waarvan iedereen blij wordt, en waar je al gauw een tweede van wil. Daarbij is het zó simpel, dat zelfs de grootste keukenkluns ‘m kan maken.

Zo maak je de perfecte mimosa

De vuistregel bij mimosa is dat je gelijke delen alcohol en citrussap gebruikt. Hoeveel ml dat precies is hangt af van de grootte van je glas, maar met een cocktailmaatje kun je ervoor zorgen dat de verhouding mooi 50/50 is. Giet eerst de wijn in het glas, vervolgens het sap en roer niet (anders gaan de bubbels eruit).

Ten tweede is mimosa natuurlijk véél lekkerder met vers geperst sinaasappelsap, het loont dus om daar even te tijd voor te nemen. Wat de alcohol betreft kun je kiezen voor iedere mousserende wijn, maar de meest feestelijke optie is hier toch echt wel champagne. Zorg er ook voor dat zowel het vruchtensap als de mousserende wijn koel staan alvorens je ze serveert.

Varianten op mimosa

Heb je het basisrecept onder de knie? Dan kun je altijd je eigen variaties op de cocktail bedenken. Voeg er bijvoorbeeld een scheutje sinaasappellikeur (Grand Marnier) aan toe om het drankje wat sterker te maken.

Of kies voor een ander soort vruchtensap, zoals vers bessensap of vers geperst mandarijnsap. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens mooi qua kleur. Wil je er een volumineuzer drankje van maken, schenk de mimosa dan in een groter glas en voeg er stukjes vers fruit aan toe, zoals bij sangria.

Je hoeft de mimosa trouwens niet in een champagneglas te serveren. Kies gewoon je mooiste glaasjes uit en schik eventueel nog een schijfje sinaasappel en/of een takje rozemarijn (voor kerst!) op de rand.

En verder is het een kwestie van genieten. Serveer de mimosa bij kerst croissants met rivierkreeft, eggs benedict of wentelteefjes en je waant jezelf de koning ter rijk.

Meer cocktails?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.