Hoe lang kan je een geopende fles (rode) wijn bewaren?
Tuurlijk, in de meeste gevallen gaat een geopende fles wijn gewoon leeg. Maar soms komt het voor dat er wijn in de fles achterblijft. En dan rijst de vraag: hoe lang kun je een geopende fles (rode) bewaren? En wat is de beste methode daarvoor?
Dit vind je misschien ook interessant: Dit zijn de beste wijn apps voor je telefoon
Oxidatie is de oorzaak
Dit is in feite het probleem bij een geopende wijn: oxidatie. Door het in contact komen met zuurstof oxideert de wijn. Gevolg: een azijnachtige geur en smaak. En naarmate er meer wijn uit de fles is, des te sneller gaat dit proces.
Zet daarom – ongeacht de soort – een geopende fles altijd in de koelkast. Door de wijn af te koelen vertraag je het oxidatieproces en ‘bederft’ deze dus minder snel. Maar hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren? Of nog beter, hoe lang is de wijn nog lekker om te drinken?
Leuk! Zo organiseer je een heerlijk kaas & wijn-feestje
Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren
In de regel kun je een geopende fles wijn twee tot drie dagen bewaren. Maar er zijn verschillen tussen rode, witte en rosé wijnen.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken. Was het een wijn met veel tannine, uit een goed jaar en/of van een aristocratische familie uit de Bourgogne, Bordeaux, Barolo of Barbaresco dan is drie dagen best wel mogelijk.
Wit en rosé kun je iets langer laten staan (uiteraard ook in de koelkast), zeg tot maximaal vier dagen (en dat is echt maximaal).
Mousserende wijnen zijn lastiger. Na opening is het koolzuur (en de belletjes dus) snel verdwenen. Maximaal één dag deze wijn bewaren is mijn advies.
Zoete witte wijnen daarentegen kunnen beter tegen veroudering. De smaak kan wel enigszins veranderen, maar een dag of vijf lukt. Versterkte wijnen zoals Port, Sherry, Madeira, houden na opening zeker wel een maand hun smaak en geur.
Leuk wijn weetje: Heeft een wijnfles een ziel?
Hoe kun je een geopende fles wijn het beste bewaren?
Zoals gezegd: de kou van de koelkast vertraagt het oxidatie-proces. Dus sowieso de te bewaren wijn in de koelkast zetten. Daarnaast zijn er methoden die het verouderingsproces vertragen. Door de zuurstof te verhinderen in contact te komen met de wijn.
Allereerst de bekendste methode: het verwijderen van alle lucht in de fles door de fles vacuüm te trekken. Gebruik hiervoor de Vacuüm Wine Saver (van het merk VacuVin). Met een speciale kurk en pompje is dat eenvoudig en snel mogelijk.
Een andere (bijzondere) methode is door met een spuitbus stikstof vermengt met zuurstof in de wijnfles te spuiten en zo de lege ruimte op te vullen. Dit is kleur- en geurloos. Stikstof is zwaarder dan zuurstof waardoor er een beschermende laag ontstaat tussen de wijn en de zuurstof. Aanbieders van deze methode zijn onder andere Wineprotector en Vinofresh.
Dus als er wijn overblijft zijn er manieren om er alsnog later van te genieten. Trouwens, twijfel je of je een fles zult openen omdat je als enige er van gaat genieten? Weet dat de fles niet helemaal leeg hoeft… En bedenk tenslotte: door een saladedressing kan altijd nog.
Ook handig voor je wijn
Wijn over? Je kunt het natuurlijk ook gebruiken in jouw gerechten! Maak er bijvoorbeeld een heerlijke rode wijnsaus bij of gebruik het in je risotto. Wil je jouw wijn graag op een mooie manier op tafel zetten? Denk dan eens aan een wijnkaraf! En als je het extra handig wilt hebben, eentje met warmte- en koelelementen.