Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo organiseer je een heerlijk kaas & wijn-feestje

Leuk idee: geef eens een kaas & wijn-feestje voor je vrienden of familieleden. En maak er een tasting van met mooie wijnen en kazen. Maar waar moet je op letten? En welke wijn past ook alweer bij welke kaas? Hier vind je de mooiste kaas & wijn-combinaties voor je feestje.

Een kaas & wijn-feestje is een van de makkelijkste feestjes om te organiseren. Je hoeft niet te koken om toch te kunnen eten (en drinken) als een God in Frankrijk. Nodig je liefste vrienden uit of je familieleden en maak er wat moois van. Een paar tips:

kaas & wijn-feestje

Laat de kaas op temperatuur komen

Haal de kaas twee uur voor je feestje uit de koelkast, om op kamertemperatuur te komen. Dan komen de smaken beter tot hun recht.

… en de wijn ook

Rode wijnen moeten eerst een tijdje op temperatuur komen voordat je ze goed kunt proeven. De ideale temperatuur is 17 à 18 graden. Zet de rode wijn voor het schenken een uurtje buiten de (koel)kast. Lichte rode wijnen drink je ‘t liefst iets koeler: 14 tot 16 graden is de ideale temperatuur.

Witte wijn en rosé drink je op 10 à 12 graden. Zet die een uur voor het schenken in de koelkast, dan komt het helemaal goed. Champagne mag je gewoon in de koelkast bewaren: die drink je op 8 graden.

Schenk in de goede volgorde

De gulden regel met wijnen schenken: licht en droog eerst, dan zwaar(der) en zoet pas op het laatst.

Maak er een mooie kaasplank van

Een kaas & wijn-feestje wordt pas een feest als je de boel ook mooi presenteert! Stokbrood erbij, trosje druiven, wat noten… En dat natuurlijk allemaal mooi gepresenteerd op een kaasplank. Kijk voor de mooiste presentatie van je kaasplank nog even naar dit artikel.

Maak mooie kaas & wijn-combinaties

Welke kaas en welke wijn passen goed bij elkaar? Dit is een handig en lekker lijstje voor kaas & wijn-combinaties:

 • Brie en Pinot Noir of juist Chardonnay
  Deze kaas & wijn zijn een match made in heaven. Maar het is niet enkel rood wat de klok slaat! Onze Mr. Vino tipt dat ook een vollere, witte wijn (zoals Chardonnay) mooi past bij zachte kazen, zoals Brie en Camembert.
 • Parmezaanse kaas en Prosecco
  Parmezaan past verrassend goed bij Prosecco! Maar iets stevigers kan hij ook goed aan: ga dan voor een jonge vintage Port.
 • Ricotta en Riesling
  Het mooie zoetje in balans met het zuurtje van Riesling gaat mooi samen met ricotta.
 • Mozzarella en Pinot Grigio
  Bij Mozzarella wil je een frisse wijn. Liefst een echte Italiaanse, zoals Pinot Grigio.
 • Geitenkaas en Sauvignon Blanc
  Geitenkaas is fris, net als Sauvignon Blanc. Het zuurgehalte en de frisse tonen van deze wijn, passen hier fantastisch bij.
 • Gruyère en Chardonnay
  Gruyère is een harde kaas: zoet met een zoutige bijsmaak. Deze kaas kan eigenlijk elke rode wijn aan. Net als zijn broertjes Edammer, Emmentaler en Gouda. Maar wil je Gruyère eens verrassend pairen, zet er dan een mooie witte Chardonnay tegenover.
 • Blauwschimmelkaas en dessertwijn
  Brengt het zoete in de kaas naarboven. Een glaasje port is ook een mooie match. Liever toch ‘gewone’ wijn? Ga dan voor een Bordeaux. En dan een rode (ja: er zijn ook witte wijnen uit Bordeaux!).
 • Gorgonzola en volle, rode wijn
  Ga je voor de pittige, ietwat zoete Gorgonzola? Ga dan voor een volle rode wijn. Liever wit? Dan kun je een Muscat d’Alsace er heel goed bij schenken. Die haalt het zoetje in de kaas nog meer naar boven.

Voor nog meer lekkere kaas & wijn-combinaties kun je een boel leren van Mr. Vino.

Bewaar de wijn na afloop

Heb je na afloop een paar halflege flessen wijn over? Niet weggooien natuurlijk! Hier ontdek je hoe en hoelang je een geopende fles wijn kunt bewaren.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.