Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste barbecuesauzen (en hoe je ze maakt)

Een écht goede barbecuesaus tilt een gerecht naar een hoger niveau. De rijke zoet-zoute smaak geeft een compleet andere dimensie aan wat normaal gesproken gewoon een goed gegaard stukje vlees, vis of groente is. Daarom hebben we de belangrijke taak op ons genomen om de lekkerste exemplaren op een rij te zetten, mét recept uiteraard, zodat je zelf aan de slag kunt gaan.

Klassieke barbecuesaus

Eerst even terug naar de basis. Het begon natuurlijk allemaal bij de klassieke barbecuesaus. Het goede nieuws: met dit recept is ‘ie ook nog ‘s erg makkelijk om zelf te maken. Vergeet de kant-en-klaar versies, voortaan heb je je eigen homemade exemplaar in de koelkast staan.

Iets meer tijd? Probeer dan ‘s deze iets uitgebreidere versie of dit rokerige exemplaar van Julius Jaspers. Zo lang je er deze formule maar op los laat.

Barbecuesaus zelf maken
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Cola

Een barbecuesaus met cola? Jazeker, je leest het goed. Geschikt voor vele soorten barbecuegerechten, als glaze over je spareribs of gewoon om je frieten in te dopen. Ook dit exemplaar leerden we van barbecuespecialist Julius Jaspers.

Hamburger

Officieel geen barbecuesaus, maar wél een saus voor bij hamburgers van de barbecue én het komt van de hand van barbecue veteraan Jord Althuizen. Deze bacon jam smaakt rokerig, bevat cola én whiskey en maakt de hamburger simpelweg onvergetelijk.

Pulled pork

De échte hype is niet meer, maar nog steeds zien we ‘m regelmatig voorbij komen: pulled pork. En een echte pulled pork valt of staat bij de saus. Probeer deze ‘s uit de slowcooker, dit exemplaar met pulled oats, of dit recept van wraps met pulled chicken.

Sauzen barbecue
Bron: Unsplash

Witte barbecuesaus

In voor iets anders? Hier niet heel bekend, maar desalniettemin erg lekker bij kip van de barbecue: white Alabama BBQ sauce. Er zit niets anders op dan ‘m een keer te proberen, het recept vind je hier.

Op z’n Japans

Wil jij een bommetje umami van je barbecuegerecht maken? Dat gaat zeker lukken met deze unagisaus: een soort ingedikte gezoete sojasaus die traditioneel geserveerd wordt bij paling van de grill, maar tegenwoordig zie ‘m ook vaak op barbecuegerechten. Proberen dus.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.