Triple pork burger met bacon jam van Jord Althuizen

Culy 16 okt 2015 Diner

Vandaag is het 16 oktober, Wereldvoedseldag, en komt het nieuwe GOOD FOOD BOOK uit. Een heerlijk kookboek met 50 recepten van topchefs en andere culinaire helden (waaronder onze Culy-hoofdredacteur Monique!). De komende dagen plaatsen we elke dag een lekker gerecht uit dit boek.

Voor de bacon-jam:

Week het gelatineblaadje in water. Bak of gril de bacon krokant. Laat het afkoelen en breek in stukjes. Bak de ui, de knoflookteentjes en de rode pepers kort in wat olijfolie. Voeg de paprikapoeder, het knoflook- en het uienpoeder toe en roer alles goed door elkaar.

Voeg de stukjes bacon toe op hoog vuur totdat ze uit elkaar vallen en dan de azijn, de suiker, de stroop, de bourbon-whiskey en de cola en breng het weer aan de kook. Knijp de gelatine uit en laat deze in de bacon-jam oplossen. Doe de bacon-jam in een potje en laat ‘m afkoelen in de koelkast.

De burgers:

Haal de varkensprocureur en het buikspek door een grove vleesmolen of vraag of de slager het doet. Meng de salie door het vlees en breng het op smaak met zout en peper.

Verdeel het vlees in vier porties en maak er hamburgers van. Gril deze tot ze volledig gaar zijn. Verwarm intussen de pulled pork en toast de doormidden gesneden hamburgerbroodjes.

Smeer een eetlepel bacon-jam op de bodem van elk broodje. Leg daarop de koolsalade, dan de burger, de pulled pork, de bbq-saus en top het af met de bovenste helft van het broodje.

 

pulled pork burger Umami_GoodFoodBook_gerecht_JordAlthuizen

Het GOOD FOOD BOOK ligt vanaf 16 oktober in de winkel en webshop voor € 14,99. Door de organisatie (onderdeel van het World Food Programme van de VN) worden voor ieder verkocht boek 40 (!) schoolmaaltijden aan de kinderen in Malawi gedoneerd.

fdbck-gfb-2015_2

Voor 4 personen:

Voor de burgers:

  • 600 gram varkensprocureur
  • 200 gram buikspek, zonder zwoerd
  • 2 eetlepels salie, fijngehakt
  • 4 hamburgerbroodjes (het liefst brioche burger buns)
  • 4 eetlepels bacon-jam (zie hieronder)
  • 400 gram koolsalade
  • 400 gram pulled pork (langzaam gegaard varkensvlees)
  • 150 ml bbq-saus

Voor de bacon-jam:

  • 1 gelatineblaadje
  • 500 gram plakken bacon
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 verse rode pepers, gesnipperd
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 50 ml appelciderazijn
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 85 gram stroop
  • 120 ml bourbon-whiskey
  • 120 ml cola
Reageer op artikel:
Triple pork burger met bacon jam van Jord Althuizen
Sluiten