Redactie
Redactie Diner 20 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: pulled pork uit de slowcooker

Op de Culy redactie zijn we verzot op pulled pork. Het komt ons nooit de oren uit en we hebben altijd nog wel een plekje voor dat ene laatste hapje. Zelf maken is natuurlijk het leukst, maar met een drukke baan lukt het ons zelden om een hele dag de keuken in te gaten te kunnen houden.

Om die reden gingen we onlangs aan de slag met een slowcooker van het merk Crock-Pot, die je de hele dag aan kunt zetten, zonder je ergens druk om te hoeven maken.

Een slowcooker is een elektrische pan waarin je op lage temperatuur urenlang gerechten kan koken, bakken, sudderen en stomen. Zo kun je er bijvoorbeeld braadstukken in garen, maar ook andere gerechten als een hele kip, groenten en zelfs desserts!

Wat vinden we ervan?

We moeten toegeven: van tevoren waren we een beetje sceptisch. ‘s Ochtends vroeg een pan aanzetten, naar de redactie gaan en bij thuiskomst wacht je een volledige maaltijd? Maar, geloof ons: het werkt. In de slowcooker zit namelijk een systeem dat de pan automatisch op warmhoudstand zet wanneer de gaartijd voorbij is. Zo kun je urenlang wegblijven, zonder ook maar een keer om te hoeven kijken naar de pan.

Daarnaast heb je nog twee standen: laag en hoog. Het temperatuurverschil is miniem, maar het gaat met name om de snelheid waarmee de pan op temperatuur wordt gebracht. Voor de pulled pork zetten we de hoge stand aan en de ingebouwde wekker op vijf uur.

Toen we negen uur later thuis kwamen was het vlees zo zacht dat het vrijwel meteen uit elkaar viel en bij het optillen van de deksel schoten de heerlijke geuren ons tegemoet. Ook de smaak was bijzonder goed en het vlees allesbehalve droog. Dit gaan we vaker doen!

Het recept

Snijd de ui in stukjes van ongeveer een centimeter groot en hak de knoflook fijn. Leg op de bodem van de slowcooker en verdeel hierover de resterende ingrediënten, behalve het vlees. Kruid met peper en zout en roer goed door.

Leg het vlees in de pan en breng eveneens op smaak met peper en zout. Leg de deksel op de pan en zet de slowcooker op de hoogste stand gedurende vijf uur.

Maak ondertussen de coleslaw door de kool met de wortel te mengen. Snipper de ui en meng samen met yoghurt en mayonaise door de kool. Roer goed en breng op smaak met peper en zout. Laat tien minuutjes op kamertemperatuur staan.

Verwarm je oven voor op 200 graden. Zeef het vlees en bewaar in de pan van de slowcooker. Breng het braadvocht in een pannetje aan de kook en voeg de bruine suiker en mosterd toe. Laat een derde inkoken of totdat de saus mooi stroperig begint te worden.

Bak de broodjes in de oven gedurende acht à tien minuten. Proef de coleslaw en breng eventueel extra op smaak met yoghurt, mayonaise, peper en zout. Trek het vlees uit elkaar met twee vorken en meng met een paar eetlepels van de saus.

Beleg de broodjes met een laagje rucola, coleslaw en pulled pork. Geniet en eet smakelijk!

Culy