Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 7 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Chinotto: een bitterzoet drankje dat ook wel ‘Italiaanse cola’ wordt genoemd

Chi-wat? Mogen wij je voorstellen aan chinotto: een Italiaans (zomer)drankje gemaakt van de chinotto-vrucht. Het is bitter, zoet en je zou het kunnen bestempelen als de Italiaanse cola. Maar chinotto is meer dan dat. Culy dook, mét een glaasje chinotto in de hand, in de materie over deze vrucht en het drankje.

Wat is chinotto?

Het drankje heeft de naam chinotto omdat de vrucht (de chinotto) het belangrijkste bestandsdeel van het drankje is. Hij lijkt op een mandarijn, maar schijn bedriegt. Zie je de gele of oranje chinotto in het wild, pluk hem dan niet. Hij is zo uit ‘t vuistje namelijk niet te pruimen. De vrucht is erg bitter en wordt pas lekker als je hem konfijt.

Chinottobomen staan vooral in Ligurië (Italië) en zijn het symbool van die streek en dan vooral de plek Savona. Hier zijn het drankje en de vrucht niet aan te slepen. Maar de bomen hebben niet altijd langs de Ligurische kust gestaan. Pas sinds 1500, toen een avontuurlijke Italiaan terugkwam uit China en een klein chinottoboompje in zijn bagage had om thuis te planten. En zo geschiedde: de boom groeide fantastisch in het Mediterrane klimaat en de chinotto werd bestempeld tot een Italiaanse vrucht.

Hoe smaakt het drankje?

Dat de basis voor chinotto wordt gevormd door de vrucht, is geen verrassing. Chinotto – dit spreek je overigens uit als kinotto, niet tsjinotto – is een alcoholvrij, bruinachtig drankje met koolzuur. Geen wonder dat het vaak bestempeld wordt als de Italiaanse cola. Toch moet je geen zoet, makkelijk drinkbaar drankje verwachten.

Het drankje wordt omschreven als bitterzoet en dat is het ook precies. De bittere vrucht combineert perfect met de kaneel, rabarber en geheime mix van twintig verschillende kruiden die erin zitten. Het is wel even doorzetten en wennen met het drankje. Bij de eerste slok denk je: “ik sla over,” maar naarmate je doorzet en verder drinkt (helemaal met ijs en een citroentje erin) zal de smaak van de chinotto je hart veroveren. Het is kruidig, bitter en zoet ineen en elke slok brengt je een stukje dichter bij de Italiaanse kust. Het zit een beetje in de buurt van crodino en andere alcoholvrije bittertjes.

Wat kun je met chinotto?

Uiteraard drinken! Drink het puur met wat ijs en een citroentje, of mix het door een van je favoriete cocktails. In Italië mengen ze de de chinò (zo bestel je ‘m) met een shot ijskoude espresso, amaro of met saliesiroop voor fancy cocktails en is er tegenwoordig zelfs chinottobier.

Maar door de typische smaak van het drankje, is het ook een goede kandidaat om mee te koken. Gebruik het in een pasta met ansjovis of door een beslag voor gefrituurde vis en je zult niet weten wat je proeft. Helemaal als je er dan ook nog een glaasje chinotto naast drinkt, dat zorgt voor extra diepte in de gerechten.

Waar koop je chinotto?

In Nederland is de het Italiaanse drankje (nog) niet populair, maar op de Culy redactie kunnen we niet wachten tot dat wél zo is. Het drankje is nu namelijk nog niet zo makkelijk verkrijgbaar, maar er zijn adresjes waar je jouw bruine Italiaanse cola’tje kunt scoren. Zo vind je hier de klassieke variant van San Pellegrino maar ook sommige grote AH of Jumbo filialen hebben het zo af en toe. Ook bij Sterk in Amsterdam hebben ze ‘t.

Mocht je ‘t nergens kunnen vinden, kun je altijd meegaan in de nieuwe TikTok trend en je eigen cola maken met balsamico-azijn. Smaakt niet als cola, maar neigt wel meer naar chinotto. Zeker met wat sinaasappel- en citroensap erdoor!

TikTok-trend: zo maak je ‘gezonde’ cola (en Culy probeert ‘t uit)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.