Redactie
Redactie Inspiratie 17 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Dé food trends voor 2017

Het is alweer tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar en de food trends voor 2017. Wat gaan we zoal zien op culinair gebied? Culy’s hoofdredacteur Monique vertelt.

Geen calorieën tellen, maar gewoon genieten

1. Meer genieten, minder calorieën tellen

Een trend naar ons hart, waarvoor we bij Culy al jaren strijden: meer genieten, minder calorieën tellen. De grootste health hype vol fitbloggers, superfoods en gezonde vervangers lijkt voorbij. Hoera!

We gaan weer genieten, gewoon wél dat lekkere zware toetje pakken, en dan de volgende dag maar een beetje extra opletten. Of een paar rondjes om je huis heen rennen.

2. Nieuwe sapjes

Sap van suikerriet? Houtskool sap? Juices met zeewater? Allemaal ontzettend lekker en volgens de experts óók gezond.

Maar ook de ‘gewone’ fruit- en groentesapjes blijven populair en door heel Nederland openen juicebars.

sap van suikerriet
Bron: Guarapo

3. Maleisische keuken

Na de hippe Koreaanse keuken én de trend van allerlei gerechten uit Zuid-Amerika, gaan we nu lekker Maleisisch eten. Laksa (een lekkere soep) bijvoorbeeld, roti, rijstnoedelrolletjes of Koay Chiap: noedelsoep met eend. Lees hier de allerlekkerste Maleisische gerechten.

4. Buns, hun

Na de bekende pork belly bun veroveren allerlei soorten buns (of bao’s) ons land. De shiitake buns zijn in New York razend populair en zullen ook onze harten veroveren.

5. Zuur!

Zure smaken zijn ‘t straks helemaal. En dan niet gewoon citroen- en limoensap, maar denk ook eens aan: yuzu, kalamansi, sumac en tamarinde. En uiteraard blijven de ingemaakte groenten en andere pickles helemaal hip.

6. Hartige crêpes

Na het hartige ijs en cakejes met hartige ingrediënten, zijn we nu klaar voor hartige crêpes. Of galettes, zo u wilt. Met kastanjes, hummus of zelfs pulled pork.

7. Lucuma

Lucuma is een natuurlijke zoetstof uit Zuid-Amerika, gemaakt van lucuma fruit. Dit goedje zie je vooral veel in Peru. Je kunt het gebruiken zoals suiker, dus bijvoorbeeld in smoothies, milkshakes, toetjes, ijs en taart. Nu vooral nog bij biowinkels te koop, maar wat ons betreft wordt dit dé vervangen voor de (vieze) stevia.

8. De poké bowl

In 2016 al razend hip, maar nog redelijk randstedelijk. Na zaken als Poké Perfect in Amsterdam en Poké Bowl in Rotterdam zullen er vele restaurants volgen die deze bowl op de kaart zetten. Als er maar goede rauwe vis, perfect bereide rijst en lekkere toppings op zitten, zijn wij tevreden.

9. Groenten als hoofdgerecht

Hè hè, eindelijk is de vegetarische keuken een beetje doorgedrongen in ons land en openen er talloze lekkere vega tentjes. De volgende stap: groenten als hoofdgerecht bestellen, óók als niet-vegetariër.

10. Nog meer groen

De boerenkooltrend is wel een beetje passé, maar er is zoveel meer lekker groens te ontdekken. Denk aan snijbiet (lekker als vervangen voor sla), andijvie (good old!), savooiekool en babyspinazie.

11. Cafeïnevrije koffie

We worden steeds kritischer op wat we tot ons nemen, zo ook met koffie. De laatste jaren zijn we meer gaan kijken naar de afkomst van koffiebonen, de kwaliteit én de manier waarop we ons bakkie pleur zetten.

De volgende stap: smakelijke cafeïnevrije koffie waarvan je nauwelijks proeft dat je er niet van gaat stuiteren. Sommige soorten zijn echt gemaakt van koffiebonen, andere varianten van bijzondere grondstoffen zoals cichorei en spelt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.