Redactie
Redactie Inspiratie 29 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Geactiveerde houtskool in sapjes is hip: maar is het wel zo gezond?

In New York is limonade met een snufje geactiveerde houtskool (activated charcoal) je-van-het. De hippe juicebar Juice Generation verkoopt de zwarte drankjes voor een luttele $9,95 en ook menig health guru is lyrisch over deze (stiekem niet zo) nieuwe holy grail. Maar is het wel zo goed voor je als wordt gesuggereerd? 

Wat is het?

Anders dan bij de briketten voor de barbecue wordt de kool (gemaakt van kokos, turf, kolen of hout) behandeld met een soort gas, waardoor het een adsorberende werking krijgt. Dit betekent dat het niet absorberend werkt, maar aantrekkend als een soort magneet.

In het geval van geactiveerde houtskool gaat het voornamelijk om het aantrekken van gifstoffen. In ziekenhuizen wordt het al langer gebruikt bij patiënten met een drugs overdosis of die giftige stoffen in zich hebben gekregen. En ja, ook Norit (een medicijn tegen diarree) werkt op geactiveerde kool.

Verwar overigens blk., het zwarte water waar een tijd geleden veel over te doen was, niet met houtskool sapjes. Dit water bestaat uit bepaalde mineralen en alkaline water, wat samen resulteert in zwart water.

Geactiveerde houtskool in sapjes

Omdat geactiveerde houtskool gifstoffen in je maag aantrekt, wordt aangenomen dat dit ook zo werkt in de vorm van sapjes en limonade. Daarbij zou het goed zijn voor je huid, spijsvertering, adem én zou het de remedie zijn voor een kater.

Bij Juice Generation en andere juicebars vragen ze er grof geld voor, maar ook health guru’s als Gwyneth Palthrow zweren er bij. In een artikel op Foxnews.com lezen we dat het kan bijdragen aan je energieniveau, je huid en in kleine mate gewichtsverlies. Helaas is dit echter niet gebaseerd op een wetenschappelijke studie, maar op een persoonlijke proef van slechts een week.

Heel nieuw is het gebruik van geactiveerde houtskool om gezondheidsredenen overigens niet. Eeuwen geleden zou het al worden gebruikt om mensen te verhelpen van kwaaltjes en vergiftigingen.

Is het wel zo gezond?

Of het echt zo goed voor je is, is dus nog maar de vraag. Zo zijn er maar weinig tot geen bewijzen dat het écht ontgiftend werkt in de vorm van een sapje. Of althans, de houtskool zou zó goed zijn werk doen dat het werkelijk alles aantrekt, en dus ook gezonde stoffen uit je dagelijkse voeding en bijvoorbeeld medicijnen.

Daarbij beweren sommigen dat het juist kan leiden tot overgeven, diarree of juist constipatie. En laat dat nu het laatste zijn waar we op zitten te wachten.

Wij laten de houtskool dus voorlopig voor de barbecue en gaan liever over op iets meer groenten en een gezonde hoeveelheid beweging. Zo kun je namelijk ook een groot deel van bovenstaande kwaaltjes verhelpen, en het scheelt bovendien flink in de kosten. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.