Redactie
Redactie Drinken 21 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

De nieuwste cafeïnevrije koffie: gemaakt van cichorei en spelt

De jongens van Chikko Not Coffee komen met twee nieuwe soorten cafeïnevrije koffie. Gemaakt van… geroosterde spelt en cichorei.

Cichorei koffie (gemaakt van cichorei, familie van de witlof) werd als surrogaatkoffie gedronken in de oorlog, maar er blijkt een goede reden voor een comeback.

Waarom cafeïnevrije koffie?

“Er is op zich niks mis met een bakkie echte koffie” vertelt David Klingen, de bedenker van Chikko Not Coffee. “Maar veel mensen drinken veel meer koffie dan ze eigenlijk zouden willen. Koffie kan je onbewust een wat onrustig gevoel geven.”

Wat is cichorei?!

Witlof, en ook andijvie, zijn afstammelingen van de cichorei. Het is dus niet dezelfde plant, maar familie van elkaar.

En hoe zat dat nu vroeger? Nou, in de Tweede Wereldoorlog lag de wereldhandel op z’n gat en werd echte koffie een schaars en duur goed. Er werd gezocht naar lokale gewassen die aan de koffie behoefte konden voldoen. In België en Frankrijk is men op behoorlijk grote schaal cichoreikoffie gaan drinken.

Yvette van Boven kookte onlangs in haar tv-programma met cichorei:

Lekker?

De variant van geroosterde spelt komt mooi tot zijn recht als cappuccino of koffie verkeerd. In de ogen van culinair journalist Joël Broekaert kan het zelfs “heel goed door voor echte koffie verkeerd”.

Cichorei koffie is goed zwart te drinken. Broekaert: “pure cichorei heeft een aangename, bittere kwaliteit, zoals koffie. Er zitten duidelijk mokka en cacao-tonen in”.

Hoe zet je een kop Chikko?

Doe een à twee scheppen poeder in een mok. Giet er heet water en/of hete melk op. Even roeren, en klaar. Bewust laten ze het een beetje in het midden hoe groot één schep is. Je moet even voor jezelf uitvogelen wat je lekker vindt qua sterkte.

De Chikko Not Coffee producten zijn te koop bij Marqt, de betere koffie- en theewinkels en via Chikko’s eigen webshop. De Roasted Spelt kost € 4,99 voor 100 gram, de Roasted Cichory € 5,49 voor 150 gram.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.