Redactie
Redactie Inspiratie 30 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

De allerlekkerste Maleisische gerechten

Wij houden heel erg van de Aziatische keuken: zo divers, zoveel smaken, zoveel verschillende ingrediënten. En vandaag is Maleisië aan de beurt! We verzamelden een tiental lekkere gerechten voor je.

1. Assam Laksa
Assam Laksa is een vissoep met rijstnoedels. De sterke smaak van de soep is afkomstig van de vele kruiden die de soep bevat, plus de smakelijke tamarinde. Verder zit er vis, komkommer, ui, rode peper en radijs in.

Bron: Flickr

2. Roti Canai
Roti Canai is een plat Maleisisch brood, te vergelijken met pita of naanbrood. Het wordt vaak verkocht in kraampjes op straat, waar het vers gemaakt wordt. Omdat het brood een neutrale smaak heeft kan het samen met veel gerechten worden gegeten.

Bron: Flickr

3. Apom Balik
Apom Balik lijkt op onze pannenkoek, maar dan iets dunner en krokanter. Vaak wordt -ie gevuld met een crème van maïs en afgetopt met pindavlokken. Ook dit gerecht wordt vaak in eetstalletjes op straat verkocht.

Bron: Wikimedia

4. Chee Cheong Fun
Chee Cheong Fun zijn langwerpige rijstnoedelrolletjes gevuld met vlees, vis of groenten, geserveerd met een pikante saus van soja en rode peper. Het doet een beetje denken aan dim sum, of aan Italiaanse cannelloni.

Bron: Flickr

5. Koay Chiap
Koay Chiap is noedelsoep met eend. Het is een typisch gerecht van het eiland Penang. De soep staat gelijk aan een complete maaltijd, want er zitten – naast eend en noedels – veel zware ingrediënten in, zoals maag, gestold bloed, sojasaus, gekookt ei en Chinese selderij.

Bron: Flickr

6. Koay Teow Th’ng
Koay Teow Th’ng is een van de meest populaire gerechten van Maleisië. Het is een noedelsoep met een zoete smaak gevuld met varkensvlees, kip en visballetjes. De soep wordt afgetopt met rode pepers en een eigeel.

Bron: Flickr

7. Lok Lok
Lok Lok, ook wel hot pot genoemd, is een soort fondue. Dit gerecht is in meerdere Aziatische landen populair, maar in Maleisië kun je het vaak ook op straat doen. In het midden van je tafel staat of hangt een pan hete bouillon waar je eigenlijk in kunt doen wat je wilt: vlees, groenten en vis.

Bron: Flickr

8. Bak Kua
Bak Kua is gedroogd varkensvlees. Het doet een beetje denken aan beef jerky, maar dit is varkensvlees in plaats van rund. In Maleisië worden deze repen gedroogd vlees vaak even gebakken, in stukjes gesneden en op een broodje gedaan.

Bron: Flickr

9. Otak Otak
Otak Otak zijn viskoekjes. Die vind je natuurlijk in vele Aziatische landen, maar de koekjes uit Maleisië zijn niet gefrituurd maar gestoomd, samen met heel veel kruiden in bananenbladeren.

Bron: Flickr

10. Kuih Kosui
Tot slot een dessert. Kuih Kosui is een zoet gerecht gemaakt van rijstmeel, palmsuiker en kokos. Het is een soort pasteitje van rijstmeeldeeg, gevuld met palmsuiker en kokos. Het wordt warm geserveerd in een bananenblad, waarin het pasteitje ook gestoomd is. Ontzettend lekker

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.