Redactie
Redactie Inspiratie 14 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

De allerlekkerste pastasalades

Pastasalade, het ultieme comfort food van de zomer. Je kunt er mee doen wat je wilt en kunt ‘m zo groot, gezond en lekker maken als je zelf wilt. Maar, hoe kook je de pasta het best, welke soort moet je eigenlijk gebruiken en wat zijn de beste combinaties? Culy legt het je graag uit.

Pastasoort

Eigenlijk is het kiezen van de soort pasta helemaal up to you, maar er zijn toch wel echte toppers wanneer het neerkomt op de salades. Onze favorieten zijn penne rigate, orzo (een pastavariant die lijkt op rijst, ook wel riso genoemd), orecchiette (pasta in de vorm van een hoedje), farfalle en fusilli.

Zoals je merkt zijn de soorten stuk voor stuk wat kleiner en zit er geen lintpasta tussen. Uiteraard kun je die ook gebruiken, maar doordat ze niet te groot zijn en veelal reliëf hebben pakken ze de saus of dressing goed op.

Kijk hier voor een duidelijk & visueel overzicht van alle soorten pasta. En wil je het een stukje gezonder maken? Serveer dan in plaats van ‘echte’ pasta, courghetti (ook wel zuchetti genoemd)!

Koken

Pasta moet je over het algemeen koken in ruim water met een flinke snuf zout, maar wanneer je het lauwwarm of zelfs koud serveert raden we je daarom aan om de hoeveelheid zout te verdubbelen. Wanneer de pasta afkoelt wordt de smaak namelijk steeds minder.

Kook daarnaast de pasta net iets langer (twee minuutjes is voldoende) dan wanneer je het warm zou serveren. Tijdens het afkoelen wordt het namelijk automatisch steviger (denk aan de pan pasta van gister op het fornuis, die is ook altijd een stuk harder). Pas wel op met té lang doorkoken, want te zachte pasta is natuurlijk ook niet lekker.

Combinaties

In de wereld van de pastasalades zijn er een aantal gouden combinaties, waarvan de variant met pesto & mozzarella waarschijnlijk de bekendste is. Naast mozzarella & pesto zijn andere topingrediënten gerookte kip, avocado, meloen, sla, kaas, courgette en ga zo maar door.

Dit zijn onze favoriete combinaties op een rijtje:

Pastasalade met kip, mango & frambozendressing

Pasta met pesto van munt (koud serveren)

Orzo met geroosterde pompoen, courgette en feta

Pasta met gegrilde groenten & feta (koud serveren)

Tortellini maaltijdsalade met asperges

Pasta soleil met mozzarella & chorizo (koud serveren)

Tips

– Breng de pasta voordat je er de resterende ingrediënten bij doet op smaak met wat peper, zout en olijfolie.

– Maak zelf zongedroogde tomaatjes, laat ze een paar uurtjes liggen in wat goede olijfolie en gebruik deze als dressing

Zelfgemaakte pesto is de lekkerste, maar wat dacht je van deze variant met waterkers en walnoten?

– Tip: vervang voor een nog gezondere salade de gewone pasta door een volkoren variant

Last but not leastmaak zelf je pasta!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.