Smaakmakers met Bram Stoverink: ‘Met Olde Marckt* wil ik naar de culinaire top van Nederland’
In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die ons culinaire landschap mee vormgeven, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun mandje ligt. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer door Michelin uitgeroepen tot Young Chef 2025: Bram Stoverink.
Zijn gerechten zijn precies zoals hij zelf is: nuchter, verfijnd en met een onmiskenbare liefde voor het ambacht. Na jaren in topzaken vond hij zijn plek terug in Aalten, bij het familierestaurant waar hij ooit zijn eerste messen vasthield. Daar, in Olde Marckt, tilt hij de Achterhoekse gastvrijheid naar een hoger niveau inclusief Michelinster.
Met zijn titel van MICHELIN Young Chef 2025 op zak, is Bram niet alleen het gezicht van een nieuwe generatie chefs, maar ook het bewijs dat vernieuwing en traditie elkaar moeiteloos kunnen versterken. Hij kookt met eerbied voor zijn roots, werkt met producten van dichtbij en serveert gerechten waarin eenvoud en verfijning matchen.
In deze editie van Smaakmakers vertelt Bram over zijn favoriete smaken, gerechten en waar hij met Olde Marckt naartoe wil.
Smaakmakers met Bram Stoverink
Dit is mijn meest gebruikte keukentool:
“De draadloze staafmixer van Bamix.“
Mijn favoriete groentesoort om mee te werken is:
“Knolselderij.”
Deze kookles is me altijd bijgebleven:
“Een les over wild waarin we een haas moesten villen, van Frank Sprenkeler (Graafschap College, Doetinchem).”
Dit kook ik het liefst voor vrienden:
“Risotto, aangepast op het seizoen.”
Mijn favoriete gerecht dat op dit moment op de kaart staat is:
“Kalfswang met gebakken zwezerik en truffel.”
Voor dit dessert kun je me wakker maken:
“Warme vruchten van de Lindenhof in Giethoorn. Warm, koud, krokant – al zit je nog zo vol, je blijft ervan eten.”
Dit staat er op mijn culinaire bucketlist:
“The French Laundry in Amerika.”
Van dit gerecht raakte ik ondersteboven:
“Kip met sticky rijst en witte truffel bij Ikoyi in Londen.”
Laatste plek waar ik qua eten écht van onder de indruk raakte:
“Kopenhagen, door de versheid van de schaal- en schelpdieren.”
Dit is mijn eetmotto:
“Lekker en puur eten.”
Dit product heb ik altijd in huis:
“Vanille.”
Dit gerecht moet je volgens mij tenminste één keer in je leven geprobeerd hebben:
“Onze bakbloedworst met gebakken eendenlever en pruim. Ouderwets lekker!”
Dit was mijn lievelingseten tijdens mijn puberteit:
“Boterham met pindakaas.”
Dit drink ik het liefst na een drukke dag:
“Een lekker glas witte wijn, of anders een Rivella.”
Dit weten mensen niet over de keuken van Bram Stoverink en Olde Marckt:
“Dat we een hele pure productkeuken hebben.”
Meest onderschatte gerecht uit de Nederlandse keuken:
“Karnemelkse saus met uitgebakken spekjes, bruine bonen, gebakken uien, malse sla en gekookte aardappelen.”
Dit ging er door me heen tijdens de uitreiking van de Young Chef Award en de Michelinster:
“Ongeloof, wat niet in woorden is uit te drukken.”
Mijn favoriete vis om mee te werken is:
“Tarbot.”
Dit eet ik nooit meer:
“Haggis. (Een traditioneel Schots gerecht gemaakt van schapenmaag gevuld met de hart, lever en longen van een schaap, vermalen met ui, havermout, reuzel en kruiden red.)”
Deze snack neem ik mee onderweg naar vakantie:
“Winegums.”
Dit is mijn ultieme maaltijd op een brakke dag:
“Broodje shoarma.”
Favoriete buitenlandse keuken van Bram Stoverink:
“De Italiaanse keuken: daar draait het om de versheid van de producten.”
Beste maaltijd ooit at ik op deze plek:
“Bij Heston Blumenthal in The Fat Duck: de tarbot met peterseliepuree uit het Tasting Menu.”
Mijn favoriete snack is:
“Droge worst van slagerij Van Broekhuizen uit Dalfsen.”
Mijn ideale ontbijt ziet er als volgt uit:
“Vers zuurdesembrood met roomboter, een mooie rauwe ham en een kopje espresso.”
Dit eet ik als ik ziek ben:
“Als ik al eet: geconcentreerde bouillon.”
Mijn lievelingssaus is:
“Lamsjus met dragon.”
Naar deze chef kijk ik op:
“Naar Martin Kruithof, om hoe hij samen met Marjan door hard werken de Lindenhof heeft uitgebouwd tot een culinaire bestemming.”
Mijn ultieme culinaire bestemming is:
“San Sebastián.”
Dit ingrediënt vind ik overschat:
“Wagyu.”
Vanavond eet ik:
“Wilde eendenborst met pompoen en cantharellen.”
Deze trend doet Bram Stoverink niks:
“Geen idee, ik ben niet zo op de hoogte van trends. Hahaha.”
Met Olde Marckt wil ik in de komende vijf jaar…
“Richting de culinaire top van Nederland gaan en het restaurant en de keuken – eventueel met suites – verder verbouwen en moderniseren.”
Onze populairste artikelen van deze week:
- 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
- Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
- Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
- Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
- Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
- Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)