Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 1 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Bloemkool uit de oven: 9 x de lekkerste recepten

Bloemkool uit de oven is al jaren een trend. Door deze nederige groente langzaam te garen wordt ‘ie heerlijk zoet en nootachtig. Daarnaast is geroosterde bloemkool een geweldige drager voor verschillende smaken. Wij hebben daarom de 9 lekkerste recepten voor bloemkool uit de oven verzameld.

Al deze recepten vragen om de gewone witte bloemkool. Maar wist je dat er ook gele en paarse bloemkool bestaat? Deze bevatten meer antioxidanten, maar ze smaken hetzelfde als de witte. Dus mocht je je gerecht nog een kleurexplosie willen geven, dan kan je ook een keer deze gebruiken.

paarse-bloemkool-stock
Bron: Massimo Virgilio, Unsplash

Hele geroosterde bloemkool uit de oven

We beginnen meteen met het ultieme basisgerecht voor een hele bloemkool uit de oven. Naast dat zo’n goudgele bol er super indrukwekkend uitziet, is ‘ie ook nog heerlijk Oosters gekruid. Varieer met de kruiden en specerijen om ‘m aan te passen aan jouw wensen en smaken.

Bloemkool uit de oven
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Hele geroosterde bloemkool

Krokante tandoori bloemkool

Dit recept is afkomstig van foodie Waiseu chan. Een heerlijke geroosterde bloemkool met tandoori kruiden. Je kan ‘m zo spicy maken als je zelf wil (of durft), en de pittigheid dan weer blussen met de frisse muntsaus.

> Naar recept: Krokante tandoori bloemkool

Geroosterde bloemkool met kruidenyoghurt

Dat bloemkool goed samengaat met Oosterse kruiden en yoghurt mag inmiddels wel duidelijk zijn. Met dit recept maak je met een handjevol ingrediënten een heerlijk hoofd- of bijgerecht.

geroosterde bloemkool met kruidenyoghurt
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Geroosterde bloemkool met kruidenyoghurt

T-Bone van bloemkool met vegan Sriracha mayonaise

Door bloemkool als een steak te bereiden is het een ideale vleesvervanger. Bij deze versie van Living the Green Life maak je een vegan Sriracha mayo van aquafaba – het vocht van kikkererwten. Klinkt misschien een beetje raar, maar het is briljant en onwijs lekker.

> Naar recept: T-Bone van bloemkool met vegan Sriracha mayonaise

Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten

Nog een bloemkoolsteak-recept, waarmee de veelzijdigheid van deze prachtige groente wordt benadrukt. Door de steak maar licht te kruiden komt de zoete smaak van de bloemkool goed naar voren. Daarnaast brengt de Spaanse romescosaus de nodige pit. Oh, en het is ook nog eens 100% vegan!

bloemkoolsteak romescosaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten

Geroosterde bloemkool uit de oven met wortelhummus

Deze winterse verwennerij hebben wij van Nigel Slater. Deze geroosterde bloemkool is heerlijk voor een doordeweekse dag, maar je kunt het ook als vegetarisch (bij)gerecht serveren met kerst.

> Naar recept: Geroosterde bloemkool uit de oven met wortelhummus

Gezonde wraps met kerrie-bloemkool, hummus en rucola

Bloemkool als lunch? Dat kan zeker wel, als je ‘m serveert in een wrap met frisse bosui en koriander. Deze kleurrijke wraps zitten bomvol smaak, en zijn ook nog eens even gezond als ze eruitzien.

Gezonde wraps met bloemkool en hummus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gezonde wraps met kerrie-bloemkool, hummus en rucola

Bloemkool met Griekse yoghurt

En weer zo’n heerlijke combinatie van bloemkool uit de oven en yoghurt. Met dit recept van het klassieke restaurant Zoldering laat je de bloemkool echt stralen. Daarnaast ziet het er super indrukwekkend uit.

> Naar recept: Bloemkool met Griekse Yoghurt

Makkelijke noedelsalade met miso-bloemkool uit de oven

Deze noedelsalade is heerlijk als lunch, of onderdeel van een maaltijd. Het recept hebben we een beetje afgekeken van de legendarische Anthony Bourdain. En als het goed genoeg is voor hem, is het ook zeker goed genoeg voor ons.

Noedelsalade met miso-bloemkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Makkelijke noedelsalade met miso-bloemkool

Nog meer bloemkool recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.