Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 21 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo snijd je een bloemkool (of broccoli) zonder een troep van je keuken te maken

Gek op bloemkool of broccoli, maar niet zo gek op de troep die het snijden met zich meebrengt? Goed nieuws: in dit artikel delen we een handige truc om deze groenten te snijden zonder dat je keuken een slagveld wordt.

Jep: bloemkool snijden zonder troep kan dus écht.

Bloemkool en broccoli snijden is jeugdsentiment

We kunnen het ons maar vaag herinneren, maar een van onze eerste snijtaken in de keuken was bloemkool of broccoli te lijf gaan. Zeer zorgvuldig moesten alle roosjes ongeveer dezelfde grootte hebben. Nu weten we wel beter: onze ouders gaven ons gewoon de klusjes waar ze zelf ‘t meeste tegenop zagen. Want die troep na het snijden van een bloemkool of broccoli is ongeëvenaard.

broccoli snijden zonder troep stock unsplash
Bron: Unsplash

Bloemkool snijden zonder troep: het kan

Toch zijn we dol op bloemkool en broccoli. Het snijden blijft tot op heden een kriem, maar daar komt verandering in. Er is namelijk een truc die ervoor zorgt dat je bloemkool (en broccoli) kunt snijden zonder troep. Wisten we dit jaren geleden maar!

Ga als volgt te werk: leg de bloemkool op z’n kop, dus met de roosjes op je snijplank. Snijd vervolgens rondom de stam in de rondte. Zorg hierbij dat de punt van je mes de snijplank niet raakt. Je zult merken dat de roosjes loslaten van de stam. Sommige zullen groot blijven, anderen vallen direct in de perfecte grootte. De grotere rozen kun je alsnog met de hand snijden. Snijd hierbij enkel in het kleine stengeltje van de roos en ‘breek’ de roos daarna los. Zo kun je bloemkool snijden zonder troep.

Bloemkoolsoep met kaascroutons
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Wat te doen met een bloemkool stam of bladeren?

Als we bloemkool of broccoli eten, blijven we vaak zitten met de toch wel grote stam en de bladeren. Vaak belandt die in de vuilnisbak, terwijl dat ontzettend zonde is. Gebruik een bloemkool- of broccolistam bijvoorbeeld in een groentebouillon of snijd er plakken af, marineer ze in een lekkere olie met wat specerijen en rooster in de oven.

Je kunt de broccoli- of bloemkoolstam trouwens ook rauw eten in een salade. Ons favoriete restverwerkingsrecept? De stammen gaar koken en daarna pureren. Bloemkoolpuree was nog nooit zo lekker!

Lekkere recepten met bloemkool of broccoli:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.