Biryani: een klassiek Indiaas gerecht van geurige, kruidige rijst

Biryani (ook wel als biriyani or biriani geschreven) is een echte familiemaaltijd. Een grote pan geurige, kruidige rijst wordt op tafel gezet, vaak met kip of lamsvlees en een rits bijgerechten die je smaakpapillen laten dansen.

Zeg je biryani, dan zeg je feest: het gerecht wordt vaak gegeten op speciale momenten, zoals bruiloften, feesten en tijdens de Ramadan. Het is ook een ideale maaltijd voor als je een grote groep mensen moet verwelkomen.

Awadhi lamb biryani. OMG. #Dishoom #lunch #lambbiryani #kingscross #newrecipe #delicious #frombombaywithlove #bombay #iranicafe

A post shared by Dishoom (@dishoom) on

Geuren, kleuren en smaken

Een klassieke biryani begint met het aanfruiten van smaakmakers als kardemom, komijn, ui, tomaat, chilipeper, gember, knoflook en koriander (in ghee of zonnebloemolie). Daarna gaat er vlees zoals kip of lamsvlees, vis of – voor een vegetarische versie – groente bij.

Bovenop deze smeuïge basis gaat gekookte rijst: basmati ‘t liefst. Die wordt afgemaakt met andere kruiden, zoals saffraan, garam masala, verse koriander en munt. Soms gaan er nog noten overheen, zoals amandelen of cashewnoten. Een explosie van geuren, kleuren en smaken dus.

biryani

Fris, zoet en zuur

Je maaltijd wordt pas echt een feest met wat bijgerechten. Opties zijn raita (frisse yoghurtsaus met komkommer en munt), chutneys en uiensalade. Maar ook naanbrood, eieren en zelfs jus; biryani shorba genoemd. De jus bevat ook weer veel kruiden zoals laurier, fenegriek, chili, koriander, kurkuma, tomaat en kokoscrème.

Daarmee krijg je op je bord een feest van verschillende smaken als fris, zoet, zuur en kruidig, maar ook verschillende structuren.

19 degrees in Dubai! ? How about some hot delicious Indian food tonight by the beach? #CravingSatisfied

A post shared by House Of Curry (@houseofcurry) on

Zelf biryani maken

Jamie Oliver-friend Maunika Gowardhan maakt in onderstaande video haar versie van kip biryani. Het is een makkelijk recept, voor mensen die het voor het eerst maken. Donal Skehan deelt op zijn website een fantastische biryani met lamsvlees.

Liever vega? Chef Gizzi Erskine leert je hoe je een vegetarische groentebiriyani kunt maken, die er door toevoeging van rozenblaadjes en granaatappelpitjes uitziet als een kunstwerk. Die wil je nú meteen maken.

Reageer op artikel:
Biryani: een klassiek Indiaas gerecht van geurige, kruidige rijst
Sluiten