Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Speciale kip biryani (een soort Indiase nasi) van The Curry Guy

The Curry Guy is terug! In zijn nieuwe kookboek The Curry Guy Easymaakt Dan Toombs (alias The Curry Guy) het je wel heel gemakkelijk. Je vindt er de heerlijkste Indiase recepten in terug, die ook nog eens eenvoudig te bereiden zijn. Zoals dit recept voor speciale kip biryani.

Dan: “Biryani’s kunnen vrij extravagante gerechten zijn. Dit gerecht is minder werk, maar de smaak is nog steeds fenomenaal. Gebruik kant-en-klare gebakken uitjes om dit recept nog makkelijker te maken.”

Speciale kip biryani van The Curry Guy

Kip biryani recept

Bedek de kippendijen met de knoflook-gemberpasta, het kurkumapoeder, het chilipoeder, de tomatenblokjes en de yoghurt. Schep alles goed door elkaar zodat de kippendijen aan alle kanten bedekt zijn. Laat minimaal 30 minuten in de koelkast marineren.

Verhit de 4 eetlepels ghee of koolzaadolie in een grote pan en voeg de kardemompeulen, de kruidnagels, het kaneelstokje en het kassieblad toe. Laat de specerijen ongeveer 1 minuut in de olie sissen. Haal de specerijen uit de olie (tel ze!) als je liever niet in hele specerijen bijt. Ik laat ze er meestal in zitten.

Voeg driekwart van de gebakken uitjes toe aan de specerijenolie en zet apart. Dit heerlijke uienmengsel gaat in laagjes in de biryani.

Schep het gemarineerde kipmengsel in een grote pan met de rest van de gebakken uitjes en roer goed door. Schenk er 250 ml water bij
en laat ongeveer 10 minuten met een deksel op de pan op middelhoog vuur zachtjes pruttelen.

Bereid intussen de rijst. Breng 2 liter lichtgezouten water aan de kook en voeg de ghee, de groene en zwarte kardemompeulen, de kruidnagels, het kaneelstokje, de peperkorrels en het laurierblaadje toe. Voeg de geweekte basmatirijst toe aan het kokende water en kook ongeveer 6 minuten, tot de rijst beetgaar is. Giet af en zet apart.

Haal het deksel van de pan met de kip en controleer of de kip gaar is. Breng op smaak met zout. Zet het vuur uit en schep voorzichtig de helft van de rijst op de kip. Verdeel wat saffraanmelk en de helft van het kruidige uienmengsel, de helft van de muntblaadjes en de helft van de korianderblaadjes erover. Schep hier de rest van de rijst op en verdeel de rest van de saffraanmelk, het uienmengsel, de koriander en de munt erover. Leg het deksel op de pan en laat exact 8 minuten op hoog vuur garen. Zet het vuur uit, maar laat het deksel nog 2 minuten op de pan.

Schep de biryani voorzichtig op een voorverwarmde serveerschaal. Bestrooi met nog wat munt en koriander.

Deze heerlijke biryani wordt nog lekkerder als je er flink wat pittige korianderraita (zie pag. 139) op schept.

The Curry Guy Easy

Easy: meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken van The Curry Guy (uitgeverij Good Cook) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 20,95 euro. 

Meer Indiase recepten van The Curry Guy:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.