10x ramadan-recepten om op tafel te zetten tijdens de iftar
De ramadan staat weer voor de deur: de maand waarin moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten. Er wordt pas gegeten als de zon helemaal onder is. Deze maaltijd – die de iftar wordt genoemd – eet je als moslim vaak met familie en vrienden. Culy deelt 10 ramadan-recepten waarmee je het maximale uit de iftar haalt en vol energie aan de volgende dag begint.
1. Bloemkoolsoep met vadouvan, pinda’s en limoen
Bloemkoolsoep wordt vaak romiger gemaakt met een flinke scheut room. Hartstikke lekker natuurlijk, maar ook best zwaar op de maag, zeker als je de hele dag nog niks hebt gegeten. Wist je dat je soep ook heel goed romig kunt maken met amandelmelk? Een stuk lichter en frisser, maar nog net zo troostrijk. We geven deze bloemkoolsoep daarnaast een leuke twist met vadouvan, pinda’s, limoen en een hele lading verse groene kruiden geeft je dit een goede bodem tijdens de iftar.
> Recept: Bloemkoolsoep met vadouvan, pinda’s en limoen
2. Ramadan recepten voor gemarineerde eitjes
Eitjes zijn een favoriet tijdens de iftar. Je eet het makkelijk als snack en kunt er eindeloos mee variëren. We zetten de lekkerste ramadan recepten om je ei te marineren voor je op een rijtje.
> Inspiratie: Eitjes marineren
3. Kruidige parelcouscous met tomaat, dadels en pistache
Deze kruidige parelcouscous is heerlijk voor tijdens de iftar. Dat zit ‘m in het zoete van de dadels, maar ook in de harissa, die pittige smaakmaker uit Noord-Afrika. Het perfect gekookte eitje maakt het gerecht af.
> Recept: Kruidige parelcouscous met tomaat, dadels en pistache
4. Ramadan recepten voor smoothies
Smoothies zijn superboosters! Tijdens de ramadan is het belangrijk dat je genoeg voedingstoffen en vitaminen in je lichaam hebt om de dag door te komen. Hieronder vind je een aantal gemakkelijke ramadan recepten die bomvol vitamine C zitten.
> Inspiratie: Makkelijke smoothies
5. Volkoren pannenkoeken voor superhelden
Deze volkoren pannenkoeken zijn heerlijk in combinatie met honing! Door volkorenbloem te gebruiken maak je een goede bodem aan waarmee je lang vooruit kan.
> Recept: Volkoren pannenkoeken
6. Witte asperges uit de oven met citroen-tahini, couscous en falafel (vegan)
Ze zijn er weer: het Hollands goud a.k.a. witte asperges. Wij bedachten een recept voor witte asperges met een vegan aspergesaus, op basis van tahini. Lekker met couscous, falafel en amandelen. Zo at je witte asperges nog niet eerder!
> Recept: Witte asperges uit de oven met citroen-tahini, couscous en falafel
7. Rode rijstsalade met granaatappel en krokante kikkererwten
De inspiratie voor deze vegan rijstsalade vonden we in Indiase hoek. Het resultaat is één groot feest aan smaak en textuur. Precies zoals het een goed gerecht – plantaardig of niet – betaamt dus.
> Recept: Rode rijstsalade met granaatappel en krokante kikkererwten
8. Makkelijke traybake met zoete aardappel, broccoli en kip
Het werd de hoogste tijd voor een traybake recept. Deze keer serveren we een traybake met zoete aardappel, broccoli en kip. We brengen dit bakplaatgerecht op smaak met een heerlijke granaatappelsaus. Superlekker!
> Recept: Makkelijke traybake met zoete aardappel, broccoli en kip
9. Ovenschotel van Arabische kip met geroosterde wortels
Dit is één van onze favoriete ramadan recepten. Voor deze makkelijke ovenschotel van Arabische kip met sumak, kaneel en geroosterde wortels gebruik je alleen je oven. Je fornuis mag je dus een keer he-le-maal met rust laten. Van zulke eenvoudige (en lekkere!) recepten zijn we fan.
> Recept: Ovenschotel van Arabische kip met geroosterde wortels
10. Knafeh (of künefe): een héél bijzonder nagerecht voor fans van baklava
Knafeh (of kunefe) is een héél bijzonder nagerecht uit het Midden-Oosten. Deegsliertjes (kaitafi) worden krokant gebakken in een mengsel van boter en melk, met een vulling van warme mozzarella en pistachenoten. De boel wordt overgoten met een suikersiroop met oranjebloesem. Fans van baklava: deze is voor jullie!
> Recept: Knafeh een héél bijzonder nagerecht voor fans van baklava