Redactie
Redactie Inspiratie 22 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je geklaarde boter (ghee)

Wat geklaarde boter precies is? Dat zullen we je haarfijn uitleggen, uiteraard inclusief een handig recept om zelf thuis aan de slag te gaan.

Geklaarde boter is roomboter waar het schuim en de ‘vaste’ bestanddelen van af worden geschept. Dit wordt gedaan om zo de eiwitten en zouten uit de boter te halen, waardoor hij bij verhitting niet bruin of bitter wordt en hoger kan worden verwarmd (net als kokosolie). Dit is dus eigenlijk een beter alternatief, omdat verbrande boter slecht voor de gezondheid is.

Naast dat het gezonder is, versterkt het ook de smaak van kruiden en specerijen én kun je het langer bewaren. Ideaal dus als je bijvoorbeeld kruidenboter wilt maken.

In de Indiase keuken is geklaarde boter, waar het ook wel ‘ghee’ of ‘ghi’ wordt genoemd, ontzettend belangrijk.

Aan de slag

Eigenlijk is het heel simpel en is het vooral belangrijk dat je de boter heel langzaam smelt en niet bruin wordt. Het beste kun je dit doen door de boter au bain-marie te verwarmen. Verwarm daarvoor een laagje water in een pan, leg hierop een schaal en weer hierin de boter.

Als je de boter van tevoren in stukjes snijdt, smelt hij gelijkmatiger en heb je minder kans dat het verbrandt of bruin wordt.

Schep vervolgens met een schuimspaan of lepel (pas wel op, de boter kan erg heet worden) de witte deeltjes van de boter. Dit zijn de eiwitten en kun je dus weggooien. Hiervoor hoeft overigens het vuur niet per sé aan te blijven. Zodra de gesmolten boter helemaal helder is, kun je het verwerken.

Heb je onderop juist een witte massa? Giet dan voorzichtig de boter over in een ander schaaltje en zorg dat het witte blijft liggen. Ook dit kun je weggooien.

Waar gebruik je het voor? 

Hoewel Tibetanen geklaarde boter graag in hun thee drinken, moeten wij daar niet aan denken. Zelf gebruiken we geklaarde boter het liefst door bijvoorbeeld een onvervalste Hollandaise saus (met een gepocheerd eitje, dank u wel!), maar je kunt het ook perfect gebruiken om in te bakken, braden en frituren.

Culy
Bron: mountjoy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.