Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 6 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Het beste bananenbrood recept: alle tips (plus een recept voor vegan bananenbrood)

Het is inmiddels duidelijk: het bananenbrood is here to stay. Stonden we enkele jaren geleden en masse in de keuken alsof het een tijdelijke hype was, inmiddels associëren we onze laatste overrijpe bananen automatisch met bananenbrood. Bij deze hét recept voor het beste bananenbrood, tips voor gegarandeerd succes én hoe je het eenvoudig vegan kunt maken.

Dit kan niet meer misgaan.

Het beste bananenbrood recept: belangrijke tips (en hoe maak je vegan bananenbrood)

Omdat het leek alsof echt werkelijk iedereen uit wanhoop bananenbrood stond te bakken in een zeker periode – ja, we kijken naar jou, lockdown – leken we even bananenbroodmoe te zijn. Maar aangezien de smaak en de variaties nooit vervelen en onder het mom van ‘gooi nooit je overrijpe fruit weg’, bakken we voorlopig nog vrolijk even door.

De belangrijkste tips

Het zal je niet verbazen dat in die lockdown ook de Culy-redactie in de ban van bananenbrood was. Het was dus een kleine moeite om na veel onderzoek de belangrijkste tips op een rij te zetten, iets wat Culy’s Nancy in dit artikel met tips voor bananenbrood heeft gedaan. In het kort: er is niet zoiets als te weinig bananen, rijpe bananen daarentegen zijn hartstikke essentieel. Nog niet helemaal zacht genoeg? Zo maak je bananen rijp binnen 30 minuten.

Het recept voor bananenbrood

Nu je de basisregels onder de knie hebt, kan het eigenlijk al niet meer fout gaan. Wel zo handig om een basisrecept onder de sneltoets te hebben. Het is niet voor niets een veelgelezen favoriet van de vaste Culy-bezoeker.

> Naar recept: Culy Homemade: heerlijk bananenbrood / banana cake

Bananenbrood maken tips
Bron: Unsplash

Gezond bananenbrood

Waar we ‘vroeger’ oprecht dachten dat het gezonder zou zijn dan cake – wisten wij veel, het heet immers brood – weten we inmiddels beter: het is gewoon een goed excuus om cake te bakken zonder schuldgevoel. Dat geldt niet in alle gevallen: ook al komen we veel versies tegen met kilo’s suiker; er valt ook een hoop gezonds te halen. In onderstaand recept maakt Culy’s Winnie namelijk optimaal gebruik van de fruitsuikers in de bananen.

> Naar recept: Culy Homemade: gezond bananenbrood

Bananenbrood zonder ei

Een mand vol rijpe bananen en geen eieren in huis? Een hoogst-frustrerende situatie waar we ons zeer in herkennen. Precies de reden dat we ons verdiept hebben in een ei-loos bananenbrood. Geen vegan bananenbrood dus – want: boter – maar beloofd is beloofd: daar komen we zo op terug.

> Naar recept: Culy Homemade: bananenbrood zonder ei (maar mét walnoten en chocolade)

vegan bananenbrood met salted caramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vegan bananenbrood

Eet je vegan, krijg je vegan bezoek of heb je geen eieren én geen boter in huis? Ook dan is er geen man overboord, want bij een vegan bananenbrood hoef je niet in te leveren op smaak of structuur. Sterker nog, we voegen er voor wat extra plezier nog vegan salted caramel aan toe, gewoon omdat het kan.

> Naar recept: Culy Homemade: vegan bananenbrood met salted caramel

Even anders

Het mooie van een bananenbrood is dat het net zo coulant is met z’n ingrediënten als een groentesoep is: een experiment is meer dan toegestaan. We gingen eerder al aan de slag met hagelslag, havermout en in een knotsgekke bui kwamen we zelfs op een blondie-variant. Volop variatie dus in onderstaande recepten. Op zoek naar nog meer ideeën? Meer tips voor originele  ingrediënten en toppings voor je bananenbrood vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.