Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 14 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Bananenbrood maken: tips & tricks waarmee het áltijd lukt

Als je ‘t allemaal niet meer weet, kun je altijd nog bananenbrood maken. Dat lijkt zo’n beetje de leus van de afgelopen tijd te zijn geworden. Iedereen en z’n moeder is thuis bananenbrood aan het bakken. Waarom? Omdat het makkelijk te maken is, omdat je huis er lekker van gaat ruiken (en als je dan toch thuis zit…) en omdat het een van de meest briljante lekkernijen is die er bestaan.

Ook de Culy-redactie heeft al menig bananenbrood gebakken (zowel tijdens als pre quarantaine). Zo hebben we de beste tips & tricks voor je weten te verzamelen, waarmee je bananenbrood áltijd lukt.

Je bananen zijn niet rijp genoeg

Het geheim van een onweerstaanbaar bananenbrood, is super rijpe bananen. De soort die nog net niet wegwandelt van de fruitschaal. Heb je zin om bananenbrood te bakken, maar zijn je bananen nog niet rijp genoeg? Dan kun je dat proces versnellen.

Zijn de bananen nog knalgeel en keihard? Rooster ze met schil en al 30 minuten in een oven op 150 graden. Daarna heb je heerlijk zachte bananenpulp.

> Truc: zo maak je bananen snel rijp voor bananenbrood (in 30 minuten!)

Te weinig bananen

Heb je te weinig bananen in huis? Geen paniek: je kunt zelfs een bananenbrood met 2 bananen of zelfs maar één banaan bakken!

Mary Berry van The Great British Bake Off laat je met dit recept zien dat je ook heel goed een bananenbrood kunt bakken met maar één banaan. Ter compensatie gaat er wel een lading chocolate chips doorheen. Zó lekker!

Bananenbrood zonder ei

Wist je dat je geeneens ei nodig hebt om een smeuïg bananenbrood te bakken? Met ons beproefde recept voor een bananenbrood zonder ei (maar mét walnoten en chocolade) tover je een perfect bananenbrood uit de oven. Beloofd.

Geen bloem te krijgen?

Is het schap met bloem in jouw supermarkt helemaal leeggeroofd? Of heb je het gewoon niet in huis? Who needs bloem anyway met ons recept voor gezond bananenbrood. Daarin gaat kokosmeel. En we durven te wedden dat dát er nog wel staat.

Een andere optie is speltbloem, zoals we gebruiken in ons recept voor vegan bananenbrood. Maar je kunt ook amandelmeel en havermout gebruiken.

Vegan bananenbrood

We noemden het hierboven al even: het is mogelijk om een vegan bananenbrood te maken. En ja: dat is lekker! Als extraatje maakten we er ook nog een vegan salted caramel bij.

> Naar recept: Culy Homemade: vegan bananenbrood met salted caramel

Tip: gebruik donkerbruine suiker

Van onze vrienden bij Bon Appétit leerden we dat je bananenbrood nog lekkerder wordt als je de kristalsuiker vervangt door donkerbruine suiker.

Andere toevoegingen

Natuurlijk kun je ook nog andere ingrediënten toevoegen om je bananenbrood extra lekker te maken. Naast chocolate chips en walnoten kun je ook een snufje kaneel, pindakaas, een scheutje Bourbon, kokos of rozijnen toevoegen. Leef je uit!

Onze bananenbrood recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.