Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 29 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

6x keukenhacks met azijn waar je sowieso niet aan had gedacht

Er zijn van die ingrediënten die je standaard voor bepaalde dingen gebruikt, maar waar je eigenlijk nog meer mee kunt dan je misschien zou denken. Zo ook bij azijn: we weten dat je er een hoop mee kunt schoonmaken. Maar wist je dat je azijn ook voor deze hacks in de keuken kunt gebruiken?

Koester die fles maar snel dus.

Lifesaver: aan deze keukenhacks met azijn had je sowieso nog niet gedacht

Zwarte azijn, rijstazijn of natuurlijk balsamico: het aanbod is reuze en de mogelijkheden oneindig. Dat het lekker is als dressing in salades, weten we inmiddels. Dat je – met natuurazijn dan – de boel eens flink kunt schoonmaken, ook. Maar we hebben nu nóg meer hacks voor je.

Bij het bakken

Wie houdt er niet van een smeuïge cake op z’n tijd? – juist. Grote kans dat je in het recept karnemelk tegen komt – kleine kans dat je op dat moment karnemelk in huis hebt. Maar wist je dat karnemelk in combinatie met bakpoeder zorgt voor extra luchtigheid? Entree azijn: doe een kleine eetlepel ervan in je maatbeker en vul aan met melk. Belangrijk: gebruik geen donkere azijn hiervoor.

makkelijke chocoladecake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gepocheerde eieren

Over het pocheren van een ei zijn al vele discussies gevoerd. Met een zeef, zonder een zeef, in een zakje of zonder zakje. Wij weten het wel en schreven daarom al eerder een artikel over het pocheren van een ei met behulp van azijn. Je wilt niet meer anders.

Schone groenten

Het is bekend dat azijn een schoonmaakproduct uit duizenden is: dus waarom zou je je groentes er niet mee schoonmaken? Vooral in het geval van niet-biologische groentes kunnen ze wel een schoonmaakbeurt gebruiken met niet alleen water, maar ook een beetje azijn.

Kaas

Schimmel op je kaas kan in sommige gevallen lekker zijn, maar dat is zeker niet altijd de bedoeling. Wanneer je een schone theedoek licht vochtig maakt met azijn en deze zacht en snel over de kaas haalt, zorg je ervoor dat de kaas langer schimmelvrij mee gaat.

Ingepakte kaassoorten
Bron: Pixabay via Pexels

Zachter vlees

Ben je van plan om je vlees te marineren – van steak tot gevogelte – overweeg dan eens wat azijn aan je marinade toe te voegen. Bij grote stukken helpt het ook nog eens om kleine gaatjes erin te prikken. Marineer het vervolgens minimaal een uur in de koelkast en voilà: malser dan mals.

Extra fluffy rijst

Je kent het al van rijst die gebruikt wordt in sushi: er is azijn aan toegevoegd. Mocht je nou op de experimentele toer willen gaan: een klein beetje azijn door je rijst creëert sowieso meer luchtigheid. Let wel: het heeft natuurlijk invloed op de smaak én je kunt doorgekookte rijst er natuurlijk niet mee redden.

Meer hacks die jouw uren in de keuken makkelijker gaan maken:

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.