Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 29 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Koken met grof zeezout: waar gebruik je het voor?

Zout is niet weg te denken uit onze keuken. Wat zeggen we: zout is misschien wel de belangrijkste smaakmaker in de Nederlandse keuken. Nog voor we een hap nemen, voegen we vaak al wat zout toe aan ons eten. Maar waarom eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen fijn en grof zeezout? En waar gebruik je die laatste nu eigenlijk voor?

Want ‘t juiste zout op de juiste plek doet wonderen!

Een ode aan grof zeezout

Het is een never ending discussie: of je beter fijn of grof zeezout kunt gebruiken. Want via grof zout krijg je veel te veel zout binnen, maar fijn zeezout knalt er nou eenmaal niet altijd lekker in. Een combi? Te veel gedoe. Culy’s Martine zweert bij haar grove zeezout.

Er staat een pak grof Baleine zeezout (met de bovenkant er zorgvuldig afgescheurd en open) pal naast haar inductieplaat en het gaat overal doorheen. Pastawater, sauzen, gebakken aardappeltjes, maar ze gebruikt ‘t ook om iets een zoutkorst te geven én door de warme chocolademelk, koffie of cocktails. Want al het zoete wordt beter door een beetje zout.

Ook Culy’s Nancy is fan van grof zeezout. Wel doet ze het keurig in een molentje om het daarna te malen. Zoals het hoort eigenlijk. Hierna gebruikt ze het grof gemaalde zeezout als keukenzout. Oftewel: zo goed als alles krijgt een maaltje van het grove zeezout.

Het verschil tussen grof en fijn zeezout? Op papier enkel de grootte van de korrels. Verder helemaal niets. Kun je dat ook weer tegen je tante zeggen als ze op verjaardagen weer de discussie aangaat over slechte stoffen in grof zeezout.

Zeezout versus ander zout

We horen je denken: tussen fijn en grof zeezout zit wel degelijk verschil. Fout! Zeezout is en blijft zeezout, of je ‘t nu grof laat of fijn maalt. Kijk je naar de verschillen tussen zeezout en ander zout, dan kunnen we daar wel een uur in de rondte over kletsen.

Zo wordt zeezout uiteraard gemaakt van zout uit zeewater, maar komt keukenzout vaak uit ondergrondse zoutmijnen. Dan heb je ook nog zout waar jodium aan wordt toegevoegd of speciaal zout zoals Himalayazout (dat enkel een marketingnaam is voor ‘zout uit de grootste zoutpan in Pakistan’).

Zeezout wordt geoogst in zoutpannen. Hierbij wordt bij hoog water het water uit de oceaan de pannen ingeleid, zeg maar zoals je vroeger op het strand dammetjes bouwde als het vloed werd. Hierna doet de natuur zijn werk. Door een reactie van zon, wind en geduld verdampt het water en blijft er op de bodem van de ‘pan’ zout over. Dit wordt gedroogd en hierna heb je zeezout.

Wat is dan fleur de sel?

Je kent de potjes fleur de sel vast wel. Zoutbloemen. Vaak verkocht in toeristische winkeltjes op zonnige vakantiebestemmingen. Culy’s Martine heeft een zwak voor zout en neemt zelfs van elke (!) vakantiebestemming een potje mee. En ja: je proeft verschil. Zeker tussen fleur de sel en gewoon grof zeezout. Fleur de sel is een beetje het precaire zusje van de zoutsoorten.

Dit komt doordat het zout op een andere manier word ‘geoogst.’ Fleur de sel komt namelijk zelf aan de oppervlakte, in plaats van dat ‘t aan de bodem vastplakt. Hierdoor kunnen de zoutwerkers elke dag met hun zouthark, kristallen harken. Doordat dit een heel precies werkje is wat enkel overdag kan gebeuren, is fleur de sel duurder dan ‘gewoon’ zout.

Koken met grof zeezout

Ben je bang voor zout (zoals velen), dan is een pak van het grove spul intimiderend. Toch raden we je aan er eens eentje aan te schaffen, want ermee koken is super. Je hebt namelijk vast weleens gelezen dat pastawater bijvoorbeeld zo zout als de zee moet zijn. Doe je dit met fijn zeezout, dan is je bus bijna leeg als je water goed zout is. Grof zeezout is hier ideaal voor.

Hetzelfde geldt bij sauzen, soepen, stoofschotels en andere gerechten waar een grote pan aan te pas komt. Grof zeezout werkt gewoon stukken makkelijker. Ook ovengerechten zijn dol op een goeie snuf grof zeezout.

Ben je nu bang teveel zout binnen te krijgen, dan kun je er altijd voor kiezen de grove zeezoutkorrels in een molentje te doen en om te malen. Zo kun je je grove zeezout ook gebruiken over vlees, een spiegelei en andere gerechten die je wilt nazouten. Want dat is eigenlijk de crux: grof zeezout gebruik je als iets nog niet klaar is, al het andere zout gebruik je om na te zouten of ter decoratie omdat ‘t zoutpotje zo leuk in je keuken staat.

Bij Culy zijn we dol op zout. Zo schreven we eerder al over onze favoriete zoutsoorten, Wist je dat zout ook lekker is in koffie en cocktails?  

Geen fan van spicy eten? Met deze tips kun je het wél aan

grof zeezout
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.