Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over zwarte azijn: onmisbaar voor Aziatische gerechten

Dol op Aziatisch koken? Dan is zwarte azijn iets wat je eigenlijk altijd in huis zou moeten hebben. Wij durven haast te stellen dat ‘t net zo’n must is als – pakweg – sojasaus. En dat zegt wat!

Kortom: háást je naar de toko en leg een fles zwarte azijn in je winkelmandje. Of twintig.

Wat is zwarte azijn?

Zwarte azijn wordt ook wel Chinkiang azijn genoemd en vindt zijn roots in de Chinese keuken. Nee, het is geen balsamico-azijn en nee, het is geen rijstazijn: het is echt een apart goedje met een eigen smaak.

Die valt het beste te vergelijken met het zoute van sojasaus enerzijds en de aciditeit van rijstazijn anderzijds. En denk je nu: meng dan gewoon wat sojasaus met een beetje rijstazijn? Nou, dat kan, maar zwarte azijn is toch echt wat delicater en is minder uitgesproken zuur. Het is gewoon ontzettend lekker spul dat je – eenmaal je het in huis hebt – spontaan overal in wil verwerken.

Goed en wel, maar wat kun je ermee?

Een goed instapmodel om de smaak te leren kennen is als dip bij dumplings. Koop zo’n kant- en klaar pak bij de toko (of maak ze zelf, ook heel tof!), stoom ze, snipper er wat bosui over en dip ze eenvoudigweg in de Chinkiang.

Daarnaast is zwarte azijn ook een must bij sausjes voor bij de noedels. Daar hoef je zelfs niet te precies zijn op de hoeveelheden. Een beetje zwarte azijn, een klein beetje sojasaus, wat geraspte gember en een beetje chili-olie en je hebt een killerdressing die je zowel bij koude als warme noedels kunt serveren. Met een lepel pindakaas of tahini er doorheen maak je de dressing nog wat voller, en ook dat is een heel goed idee bij zowel koude als warme noedelbereidingen. Beetje koriander, frisse komkommer en wat ingelegde radijsjes erbij en hop: je hebt een topmaaltijd.

Overtuigd? Zwarte azijn is helaas nog niet te koop in de supermarkten, maar vrijwel iedere toko heeft het. Speur naar flessen die lijken op sojasaus met het etiket Chinkiang of Zhenjiang en je zit goed.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.