Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 27 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is rijstazijn? En hoe verschilt het van rijstwijnazijn en sushi-azijn?

De ene dag sushi, de andere dag spicy noodles, een snelle ‘wok’ of curry: we zijn met z’n allen steeds meer thuis in de keukens van Azië. De kans is dus ook groot dat jij een flesje sushi-azijn, rijstazijn of rijstwijnazijn in je keukenkastje hebt staan. Maar wat is nu het verschil tussen deze drie? En wat gebruik je wanneer en waarvoor? Culy legt uit!

Wat zijn de verschillen tussen rijstazijn en rijstwijnazijn?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: niks. Rijstazijn en rijstwijnazijn zijn hetzelfde product. Allebei worden ze gemaakt van – je raadt het al – rijst. Al gaan de processen om tot het eindproduct te komen soms net even anders anders, het resultaat is veelal hetzelfde: een milde bijna zoetige azijn die in de Aziatische keukens hot is. In veel Engelstalige recepten wordt rice wine vinegar (oftewel rijstwijnazijn) gebruikt: daarvoor kun je gewoon je flesje rijstazijn erbij pakken. 

In de Chinese keuken wordt veel gebruik gemaakt van zwarte rijstazijn. Die is donkerder van kleur en sterker van smaak. Japanse witte rijstazijn is daarentegen een echte goedzak in je keukenkastje die elk ingrediënt waar hij mee in aanraking komt een extra beetje glans geeft.

Gebruik ‘m voor het inmaken van komkommer of wortel, als bestanddeel in een marinade, om sushi-azijn mee te maken (voor het op smaak brengen van je sushirijst) of in verschillende (chili)sauzen en dressings. Rijstazijn is een echte allemansvriend. Ook ideaal: buiten de koelkast is de azijn bijna onbeperkt houdbaar. 

Wat is dan sushi-azijn? 

Waar je bij rijst- en rijstwijnazijn het mengsel soms nog moet aanmaken met zout, peper of andere specerijen, is dat bij sushi-azijn al gedaan. Je hoeft, voordat je je sushi of poké bowl rijst wil garneren, niet nog in de weer te gaan met rijstazijn en peper en zout. Sushi azijn is kant en klare, foolproof azijn die je leven echt een stukje makkelijker maakt. Want terwijl jij staat te stressen of je sushi rolls wel goed gaan lukken, heb je geen zin om ook nog na te denken over de “rijst marinade.”

Pro tip: wil je snel genieten van zoetzure groenten? Gebruik dan sushi-azijn. Doordat het mengsel al is aangemaakt, en ‘dus’ geconcentreerder is, zijn je groenten sneller voorzien van een lekkere smaak. 

En dan heb je ook nog mirin

Last but not on the list, mirin. Want de Japanse keuken is niet compleet zonder rijstazijn en mirin. De typische smaken van deze twee Japanse smaakmakers worden vaak met elkaar verward. Rijstazijn is namelijk echt zuur terwijl rijstwijn (mirin in dit geval) nog wel eens een zoete smaak kan hebben.

Let wel goed op: mirin is dus geen azijn maar een rijstwijn. Een Japanse alcoholsoort met zoete smaak, gemaakt van een distillaat van sake. Verwar sake en mirin niet met elkaar en schenk jezelf er ook absoluut geen glaasje van in. Het is namelijk niet te pruimen. Waar het goedje wél de show steelt is in ponzu, unagi saus, taré en teriyakisaus.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.