Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Ei pocheren? Met deze briljante truc lukken ze áltijd

Een gepocheerd eitje met een lopende dooier is het toppunt van betaalbare luxe. Maar een perfect ei pocheren is zo eenvoudig nog niet. Toch? Nee hoor, want met deze briljante truc die we onlangs ontdekten, krijgen je eitjes altijd die prachtige vorm die je zoekt.

De afgelopen jaren hebben we tal van tips en trucs voorbij zien komen voor het pocheren van eieren. Met een zakje, met een zeefje: noem het maar op. Maar deze briljante truc hoorden we nog niet eerder én is meteen onze nieuwe favoriet. Eigenlijk is het de enige truc voor gepocheerde eieren die je nodig hebt. Ons leverde het in ieder geval de mooiste gepocheerde eitjes op die we ooit hebben gemaakt.

Zo maak je een gepocheerd ei in de magnetron (!)

Een perfect ei pocheren

De tip is afkomstig van de Amerikaanse chefkok Adrienne Cheatham. Zij werkte jarenlang in restaurantkeukens (zoals bij het gerenommeerde Le Bernardin in New York), waar ze soms wel een dozijn eieren tegelijk moest pocheren. En reken maar dat die er stuk voor stuk perfect uit moesten zien.

Zo ontdekte Adrienne een briljante kooktip. Het resultaat is een perfect gepocheerd eitje – precies gaar genoeg – met die kenmerkende traanvorm die we zo mooi vinden. En de truc zit ‘m in iets heel simpels: je legt de eieren vóór het pocheren in een badje met azijn.

De truc: een badje met azijn

Of je nou wel of niet azijn toe moet voegen aan de pan met kokend water, daar zijn ook weer allerlei verschillende meningen over (Jamie Oliver zegt bijvoorbeeld van niet, Nigella Lawson zweert erbij). Daar hoef je met deze methode ook niet over te piekeren gelukkig. Op het vuur hoef je alleen een pannetje met water aan de kook te brengen. Zonder toevoegingen.

En nu komt het: breek de eieren (of je er nu twee of twaalf maakt) eerst boven een passende kom of schaal met gelijke delen water en azijn. Daar laat je ze 10 minuten in liggen, tot er een wit randje om het eiwit ontstaat. Wat er gebeurt: de azijn helpt om de rand van het eiwit te verstevigen en dus ook om het perfect gevormde gepocheerde eitje te maken.

Gaat het ei dan niet naar azijn smaken? Het antwoord is nee: als je de eieren niet langer dan tien minuten in de azijn laat liggen, nemen ze niets van die smaak over.

Gepocheerd ei
Bron: Unsplash

Ei pocheren: hoe lang?

Na hun bad schep je de eieren één voor één heel voorzichtig met een soeplepel over naar de pan met kokend water. Waarschijnlijk zal er wat van het azijnwater mee komen en dat is niet erg. Zorg ervoor dat het kookwater niet heftig borrelt, maar zachtjes kookt zonder vrijwel zichtbare bubbeltjes.

Na twee tot drie minuten zou je gepocheerde ei perfect gaar moeten zijn: met een zachte dooier en een eiwit dat voldoende is gestold. En dus met de perfecte looks. Hoe simpel was dat?’

Put an egg on it:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.