Redactie
Redactie Inspiratie 5 mrt 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over kimchi: het bekendste Koreaanse bijgerecht

Ben jij al bekend met kimchi? Dit typisch Koreaanse groentegerecht is razend populair en heeft een heerlijk pittige smaak. Culy legt uit wat het precies is en wat je met kimchi kunt doen.

Kort gezegd zijn kimchi gepekelde groenten. Net zoals bijvoorbeeld zuurkool is het gefermenteerd, daarom wordt Kimchi ook wel ‘Koreaanse zuurkool’ genoemd. De fermentatie geeft de kimchi een heel bijzondere fris-zure smaak. De groenten (vaak kool en/of rettich) worden eerst ingelegd met zout (tegen schadelijke micro-organismen) en vervolgens gemixt met specerijen.

Naast knoflook en rode pepers kunnen er ook lente-uitjes, worteltjes, prei, gember, sesamzaad, gezouten, oesters en bijvoorbeeld zeewier aan worden toegevoegd voor extra smaak. De variaties zijn eindeloos: er schijnen meer dan honderd variaties op de traditionele kimchi te bestaan…

De gefermenteerde groenten vormen in Korea een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Hoe lekker het gerecht ook is, kimchi wordt praktisch altijd als bijgerecht geserveerd naast bijvoorbeeld rijst. Het is zelfs zo dat een maaltijd zonder dit gerecht in Korea bijna ondenkbaar is. Het wordt zelfs als ontbijt gegeten (!). Oorspronkelijk zijn de groenten bedoeld om de winter mee door te komen omdat je het, eenmaal klaargemaakt, lang kunt bewaren. Om het fermentatieproces extra op gang te brengen worden soms rauwe oesters of Jeotgal toegevoegd; de Koreaanse variant op de bekende vissaus en trassi.

We horen je denken: waarom zou ik dit eten? Heel simpel: kimchi is naast lekker ook super gezond. Het bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en zogenaamde ‘goede melkzuurbacteriën’. De vis- of garnalenpasta’s die aan kimchi worden toegevoegd zitten vol eiwitten en gezonde aminozuren.

Zelf maken of kant & klaar kopen?

Zelf kimchi maken is iets wat je even in je vingers moet krijgen, maar in onderstaande tutorial wordt het duidelijk uitgelegd. Toch te veel werk? Je kunt het ook gewoon bij de goed gesorteerde (Chinese) toko of een speciale Koreaanse winkel kopen. Kimchi past bij veel verschillende gerechten. Verwerk het in soep, stamppotjes, stoofschotels of eenvoudige rijstgerechten. Must try: kimchi verwerkt in pannenkoekjes.

Succes!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.