Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 2 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze snelle kimchi van lente-ui kun je direct eten

Kimchi, bibimbap en bulgogi zijn waarschijnlijk de eerste dingen die bij je omhoog komen als je denkt aan de Koreaanse keuken. Maar, de Koreaanse keuken is veelzijdig en veel meer dan de drie klassiekers. Aan de hand van meer dan 70 recepten neemt Billy Law ons in zijn nieuwe kookboek Klein Korea mee op reis door de Koreaanse keuken. Bijvoorbeeld met dit recept voor supersnelle kimchi van lente-ui.

Billy over kimchi

“Kimchi is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt als je aan Koreaans eten denkt. Dat ligt voor de hand, want kimchi is geliefd. Het is het nationale gerecht van Korea, aanwezig in iedere Koreaanse keuken en een traditioneel bijgerecht dat bij iedere maaltijd wordt geserveerd. Dit bescheiden gerecht, bestaande uit gefermenteerde groente, vormt de kern van de Koreaanse eetcultuur en is onderdeel van het Koreaanse dagelijkse leven.

Er zijn honderden varianten van kimchi, gemaakt van verschillende groenten. Sommige hebben weken nodig om te fermenteren, terwijl andere direct gegeten kunnen worden. Welke kimchi je ook kiest om te maken, dit Seoul food brengt je direct in Koreaanse sferen.”

Kimchi van lente ui uit Klein Korea
Bron: Klein Korea

Kimchi van lente-ui (Pa Kimchi)

Was de lente-uien grondig om zand te verwijderen en schud het overtollige water eraf. Snijd de wortelaanzet en eventuele verwelkte bladeren van de lente-uien.

Leg de lente-uien op een bakplaat en schenk de chilipasta erover. Wrijf met je handen (gebruik indien nodig handschoenen) de lente-uien in met de chilipasta tot ze er geheel mee omhuld zijn. Snijd de lente-uien doormidden.

Eet de kimchi direct of laat het op kamertemperatuur in een luchtdicht afgesloten plastic bak 1 tot 2 dagen fermenteren. Bewaar daarna maximaal 2 tot 3 weken in de koelkast.

Pak, waneer je de kimchi van lente-ui gaat serveren, een bundel lente-uien en snijd de stengels in stukken van 5 tot 10 cm. Serveer de kimchi van lente-ui als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd.

* Gochugaru, of Koreaanse chilivlokken (ook wel Koreaanse peperpoeder genaamd) wordt veel gebruikt in Koreaanse gerechten en is te koop bij grotere, ruim gesorteerde Aziatische supermarkten. Gewoonlijk zijn ze verkrijgbaar in twee varianten: grove chilivlokken en fijn poeder. In Klein Korea worden de grove chilivlokken gebruikt.

Klein Korea Billy Law
Bron: Klein Korea

Klein Korea van Billy Law (Good Cook) is nu te koop voor €22,50

3 x bekende Koreaanse smaakmakers op een rij (en hun verschillen)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.