Redactie
Redactie Inspiratie 24 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

Vissaus: wat is het en wanneer gebruik je het?

Grote kans dat je wel een flesje vissaus in de voorraadkast hebt staan. Zo niet, snel halen bij de supermarkt of toko! Deze zoute saus met diepe smaak wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, en nee, niet alleen voor door de noedels.

Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en ondanks dat de geur van de saus sterk is (en verre van lekker), laat het zich goed mengen in gerechten zonder te overheersen. Sommige mensen vinden het naar zweetsokken ruiken, maar het is een onmisbare smaakmaker in de keuken van (zuidoost)-Azië. En in de onze!

Je verwacht misschien dat de saus – naast de geur – ook een hele sterke vissmaak heeft, toch heeft een goede vissaus eerder een nootachtige smaak. Ook wel umami genoemd: de vijfde basissmaak op ons smakenpalet die ook voorkomt in bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, sojasaus en tomatenketchup.

Vissaus wordt veel gebruikt in (dip)sauzen, marinades en curry’s. Het geeft gerechten een warme, volle en zilte smaak. Ook op Culy vind je recepten met vissaus.

Bijvoorbeeld in een traditionele Thaise tom ka kai, een Vietnamese dipsaus, of in een Oosters vispakketje. En vooruit, ook altijd lekker door de noodles.

Tip: ben je op zoek naar een lekkere pikante saus voor bij een Aziatische maaltijd? Probeer dan eens nam pla prik. Een Thaise saus gemaakt van pepers en vissaus. Nam pla is tevens de Thaise vertaling van vissaus.

Vissaus koop je tegenwoordig niet meer alleen bij de toko, maar vind je ook bij – de meeste – supermarkten.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.