Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

How to: een alcoholvrije kerst vieren (tips & tricks!)

Grote schalen met eten en heel veel glazen met drank: zo zien we een gezellige kerst natuurlijk voor ons. Mag je geen alcohol, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, om medische redenen of omdat je gewoon even helemaal geen druppel wil drinken? Dan biedt Culy je tips en inspiratie voor een alcoholvrije kerst.

Was je vroeger overgeleverd aan een cola’tje als je niet dronk, nu zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden voor een lekker drankje zonder alcohol. Van alcoholvrije cocktails tot aan alcoholvrije wijnen en bier: er is genoeg!

Alcoholvrije cocktails (mocktails)

Als je even geen alcohol mag of wil, kan het killing zijn om alleen al naar een cocktail te kijken. Want wat zien ze er toch altijd verrukkelijk uit. Gelukkig kun je steeds vaker ook gewoon meeproosten met een alcoholvrije cocktail. Oftewel: een mocktail.

Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld Seedlip: ‘de eerste alcoholvrije en gedestilleerde sterke drank’ zonder suiker of andere zoetstoffen en met nul calorieën. Wat er wel in zit? Zorgvuldig uitgekozen kruiden en specerijen, schillen en schorsen. Mix het tot een alcoholvrije cocktail met tonic en garneringen en je hebt iets wat heel dicht in de buurt komt van een alcoholvrije gin-tonic.

Culy is ook fan van de non-alcoholische spirits van Lyre’s (en niet alleen vanwege het design van de flessen). Zij sleepten wereldwijd de meeste awards binnen voor hun ruime assortiment aan spirits, die variëren van Dry London Spirit tot aan Amaretti en American Malt.

Nog een paar lekkere alcoholvrije cocktails van Culy:

Alcoholvrije kerst Lyre's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Frisjes – maar dan voor volwassenen

Kon je jarenlang alleen cola of Fristi bestellen in de kroeg als je een avondje alcoholvrij wilde doen, gelukkig zijn de tijden nu veranderd. Er zijn nu ook steeds meer leuke frisdranken in volwassen smaken. Denk aan de limonades van Fritz, Agroposta en Belvoire, ginger beer en ginger ale en de drankjes van Fentimans. De Drankerij verkoopt hele leuke.

Maar er is meer. Bij De Librije in Zwolle schenken ze bijvoorbeeld de mooie vruchtensappen van Van Nahmen en bij restaurant De Zusters in Maarssen brouwen ze hun eigen kombucha en kefir voor puike drankjes.

Let wel op als je helemaal alcoholvrij wilt gaan: sommige kombucha-merken bevatten nog een klein beetje alcohol.

Kies je kombucha:

zelf kombucha maken bij YAYA kombucha
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Alcoholvrije wijn

Ze lijken steeds meer in opkomst te zijn: mousserende, rosé, witte en rode wijn sans alcohol. Er zijn ook steeds meer toprestaurants die een alcoholvrij wijnarrangement aanbieden. Niet alleen voor als je zwanger bent of geen alcohol mag (bijv. door gebruik van medicatie), maar ook als je gewoon eens met een frisser hoofd uit bed wil rollen de volgende dag.

Veel wijnkenners roepen nog wel dat alcoholvrije wijn bij lange na nog niet in de buurt komt van alcoholhoudende wijnen. Maar goed, er wordt aan gewerkt, zullen we maar zeggen.

En ook: de Pasdutoux Mousseux van Grapedistrict wordt keer op keer door onafhankelijke proefpanels verkozen tot lekkerste alcoholvrije wijn van Nederland. Ook Culy gaf deze non-alcoholische wijn een 9 tijdens een testrondje alcoholvrije wijnen. Toch maar eens proberen dan?

Alcoholvrije wijn
Bron: Culy.nl

Alcoholvrij bier

Wie had ooit gedacht dat de vraag naar alcoholvrij – of alcoholarme – bieren zo’n vlucht zou nemen als het de afgelopen tijd deed? Zelfs het kleinste supermarktfiliaal heeft inmiddels al een aardig schap met dit type bieren staan. En ze worden steeds beter, die alcoholvrije biertjes.

Culy’s bierkenner Mark Kenter deed ooit een alcoholvrij bier-test met zijn zwangere vriendin en oordeelde: “De Duitse Jever Fun komt verbazingwekkend dichtbij de smaak van een regulier Pils bier”. De rest kwam niet in de buurt van de smaak van echt bier, vond hij toen.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en is er veel meer keuze. Zo vind je bijvoorbeeld zelfs alcoholvrije stout, dat je goed kunt combineren met zoetere, donkere smaken in een nagerecht, of bijvoorbeeld met een stoof of wildgerechten.

Er zijn ook veel alcoholvrije IPA’s, die goed passen bij visgerechten en gerechten waar iets fruitigs in zit (IPA heeft vaak ook tonen van tropisch fruit door de hop). Lichter alcoholvrij bier – zoals blond – kan eigenlijk overal wel bij. Tip: let wel op dat het bier helemaal alcoholvrij is en niet alcoholarm, als dat is wat je zoekt.

Bier herfstgerechten pairing
Bron: Unsplash

Alcoholvrije glühwein

Wij noemen glühwein ook wel het gezelligste winterdrankje dat er bestaat. Want er gaat toch niks boven je handen warmen aan een kop dampende glühwein waar je van binnen helemaal warm van wordt?

Er is goed nieuws: je kunt ook gewoon een hartstikke alcoholvrije glühwein maken. En nog wel in meervoud! Wij hebben het recept: zo maak je alcoholvrije glühwein in punch-stijl

Alcoholvrije Glühwein
Bron: PRAVDA pressroom

Nog meer alcoholvrije drankjes

Je kunt natuurlijk ook nog zelf heerlijke sapjes maken (of inslaan).

> Meer alcoholvrije inspiratie: de meest verrassende alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner