Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Alcoholvrij bier: lekker? Bierkenners nemen de proef op de som

Alcoholvrij bier is tegenwoordig ruimschoots aanwezig. En dat is fijn, want de bierliefhebber kan zo ook gewoon blijven drinken als het niet echt uitkomt, qua alcohol. Maar: is alcoholvrij bier wel lekker? Bier-expert Mark van Hopperbier.nl test ‘t.

Feit: alcoholarme – of bieren met minder alcohol – zijn een trend. Vooral de zogenaamde Session stijl bieren (alcoholpercentage ± 2,5%) zijn in op het moment. Mooi, want daar ben ik een groot fan van.

Waar ik nooit een fan van ben geweest is alcoholvrij bier. Ik sta hierin zeker niet alleen in de wereld van bierdrinkers en -kenners. Is daar een goede reden voor? Nee. Misschien heb ik een paar keer een slok genomen van een vriend (en theatraal uitgespuugd), maar daar blijft het bij.

bier drinken

Grote Brouwers en hun Alcoholvrije Bier

Steeds meer grote biermerken prijzen hun alcoholvrije bieren aan als serieus alternatief voor hun alcoholvolle neven. Drink ze tijdens de yoga, de bedrijfsborrel of zelfs tijdens de werklunch (Amstel Radler 0,0).
Als zelfs onze bekendste bierbrouwers het blijkbaar ok vinden dat we hun alcoholvolle bieren in de schappen laten liggen wordt het als bierkenner tijd de serieuze vraag te stellen: is alcoholvrij bier eigenlijk wel zo vies?

Nou heb ik de mazzel dat een belangrijk lid uit ons Hopper proefpanel zwanger is zodat ik deze missie niet in mijn eentje hoef te volbrengen. Samen hebben we 11 bieren geproefd met een alcoholpercentage van tussen de 0,0% en de 0,5% (in Nederland is 0,1% de max voor ‘alcoholvrij’ bier, in de meeste andere landen is dit 0,5%).

Zij heeft dit ‘blind’ gedaan – ze had geen idee wat ze aan het proeven was – en kon dus vrij en onverveerd haar mening geven over de verzameling bieren van bekende en minder bekende brouwerijen. Ik hield mijn hart vast.

bier

De Resultaten

Winnaar van deze test – en dat is geen verrassing – is het bier dat het meest naar bier smaakt! De Duitse Jever Fun komt verbazingwekkend dichtbij de smaak van een regulier Pils bier. Dit is bijzonder knap en hiermee het beste alternatief voor zwangeren, BOB’s, mensen met een milde alcohol-allergie, etcetera.

De meeste overige bieren waren ook zeker niet vies, maar kwamen niet in de buurt van de smaak van echt bier: bier is het resultaat van de alcoholische vergisting van graan (wort) moest ik uit mijn hoofd leren van mijn bierleraar.

Als op zichzelf staande dranken zijn ze eigenlijk wel lekker, maar als bier smaakt er bijna geen.

alcoholvrij bier Jever
Bron: Jever

Alcoholvrij Bier Tips / Kies het Biertje dat het beste bij jouw past

Tijdens het proeven kwamen we erachter dat er grofweg drie smaakcategorieën te herkennen zijn: zoet (moutig), fris en licht (richting Pils) en fris en hoppig (richting een IPA). Raadpleeg onderstaande bierlijst en pak dat alcoholvrije biertje dat het beste bij je past!

1. Zoet (moutig, erg vol van smaak):
Budels, Erdinger, Jupiler, Troost, Maisel’s Weisse, Palm.

2. Fris en licht (richting Pils):
Heineken, Weihenstephaner, Jever.

3. Fris en hoppig (richting een IPA):
Brewdog, Van de Streek.

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog en eigenaar van hopperbier.nl. Voor Hopper stelt hij elke maand een nieuwe bierbox met uitsluitend Nederlandse craftbieren samen. Ga naar zijn site voor info over de bierboxen of volg zijn bieravonturen op facebook: facebook.com/hopperbier.

alcoholvrij bier

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.