Redactie
Redactie Inspiratie 20 dec 2015
Leestijd: 5 minuten

Culy test: de lekkerste alcoholvrije wijnen

De feestdagen zijn in aantocht en daarmee ook dozen vol wijn en andere alcoholische versnaperingen. Maar wat als je geen alcohol mag of wil drinken, maar wel zin hebt in een wijntje? Wij testten de beste alcoholvrije wijnen.

Samen met de zwangere Nina Pierson, mede-oprichtster van onder andere SLA en het nieuw te lanceren online health magazine Bedrock, testten we de wijnen.

Nina Pierson

Wat is alcoholvrije wijn?

Voordat we verder gaan eerst een korte uitleg over wat wordt verstaan onder alcoholvrije wijn. Hoewel de naam suggereert dat de wijn vrij is van alcohol, mag het tot 0,5 procent alcohol bevatten.

De wijn wordt gemaakt zoals elke andere soort, alleen is de volgende stap het de-alcoholiseren. Hierdoor kan er soms nog een beetje alcohol overblijven in de fles. Het is dus geen druivensap met een ander smaakje, maar ‘echte’ wijn waar de alcohol wordt uitgefilterd.

Het testen

Bij het selecteren van de wijnen hebben we gekeken naar soorten die je door heel Nederland kunt kopen of bestellen.

Om een zo goed mogelijk beeld te geven van onze mening per wijn, hebben we steeds onze eerste reactie genoteerd. Ook heeft elke wijn een cijfer gekregen, gebaseerd op drie punten, op een schaal van 1 tot 10.

– Is de wijn lekker?
– Lijkt de alcoholvrije wijn op gewone wijn?
– Zouden we de wijn nog een keer kopen?

Bij het berekenen van het eindcijfer hebben we de voor ons belangrijkste factor (is de wijn lekker?) meer laten meetellen dan de rest.

Alcoholvrije wijn
Culy.nl

Mousserende wijnen

Faber Sparkling White – Gall & Gall – €3,99 – 0,5 procent

Tijdens het ‘ontkurken’ schiet de dop er zonder waarschuwing af, gelukkig niet gemorst, maar pas dus op.

Onze eerste reactie is “Wauw, wat ruikt deze wijn zoet!”, gelukkig is de smaak een stuk minder. De bubbels zijn bijna niet te vinden, al lijken we wel alcohol te ruiken (dat kan, er zit 0,5 procent in).

Eindcijfer: 6

Pasdutout – Grape District – 6,99 – 0,2 procent

Plop! En toen spoot de halve inhoud van de fles over de tafel. Na een klein schoonmaakrondje kunnen we gelukkig verder proeven.

Wat betreft de smaak: deze wijn zou de holy grail zijn onder de alcoholvrije drankjes. Wij zijn het er roerend mee eens, want ondanks dat er slechts 0,2 procent alcohol in zit, komt dit toch wel het meest in de buurt van the real deal.

De fles ziet er goed uit, de wijn kent duidelijk meerdere smaken en is in tegenstelling tot de rest niet zo zoet.

Eindcijfer: 9

Bonne Nouvelle Sparkling rosé – HEMA – 6,50 – 0,5 procent

De geur voorspelt niet veel goeds: als ons was verteld dat we cassis zouden drinken, zouden we het zo geloven.

Gelukkig is de smaak minder zoet en we proeven – anders dan bij de mousserende wijn van Faber – duidelijk bubbels. Ook vinden we een echte kurk in de hals, wat direct zorgt voor een ander gevoel.

Eindcijfer: 6,2

Witte wijn

Torres Natureo White – Gall & Gall – 7,49 – 0,5 procent

De duurste fles in de test, en dat proeven we er van af. De geur alleen al is heel aangenaam, en hoewel de wijn iets zoet proeft, is de smaak ontzettend aangenaam. Deze zouden we zeker weten nog een keer in huis halen!

Eindcijfer: 9

Bonne Nouvelle Chardonnay – HEMA – 5,- – 0,5 procent

De geur alleen al deed ons bijna kokhalzen. Zo zoet, alsof er vloeibare winegums in de fles zijn gegoten.

Je begrijpt dat de inhoud ook totaal niet naar wijn smaakt en we krijgen bij het proeven het gevoel dat de makers te hard hebben geprobeerd om er een lekkere smaak aan te geven. Deze wijn is “ondefinieerbaar vies”.

Eindcijfer: 1

AH Chardonnay Alcoholvrij – Albert Heijn – 3,99 – 0,0 procent

Ook deze fles riekt. De smaak van de wijn is zuur en zoet tegelijk, maar lijkt in de verte wel op ‘echte’ wijn. Maar dan wel slechte wijn die te lang heeft open gestaan.

Wat betreft de smaak zijn we het voor het eerst niet met elkaar eens. Nina scoort de wijn een 5,8 (“zeker niet vies, maar zou er ook niet voor omfietsen”), terwijl Culy ‘s Liselotte uitkomt op een 2,6 (“Ranzig!”). Of dit nu komt omdat Nina al maanden geen slokje op heeft of niet, doe er je voordeel mee.

Eindcijfer: 5,8 vs. 2,6

Rode wijn

Faber Cabernet Sauvignon alcoholvrij – Gall & Gall – 4,99 – 0,5 procent

Over de cabernet sauvignon van Faber zijn we het roerend eens dat hij héél vies is. Hoewel ook deze smaak wel in de buurt komt van the real deal (vandaar ook het iets hogere cijfer), blijft het smaken naar een hele slechte rode wijn.

Eindcijfer: 2,5

Bonne Nouvelle Merlot – HEMA – 5,- 0,5 procent

Oef, het lijkt er niet beter op te worden. De geur lijkt op die van gluhwein en het eerste wat we roepen is “Goor! Heel goor!”. Nee, deze wijn is allesbehalve bonne.

Eindcijfer: 1

Torres Natureo Red – Gall & Gall – 7,49 – 0,5 procent

Tot slot: de Torres Natureo is zeker niet verkeerd. Je ruikt duidelijk de alcohol en de kleur ziet er ook aantrekkelijk uit. De smaak is wat zwak, maar de nasmaak is desondanks dat erg lekker. Dit is een wijn die je zeker in huis kunt halen voor een etentje.

Eindcijfer: 7,8

Het eindoordeel

We zijn negen flessen verder en een hoop kennis rijker. Het vinden van een écht lekkere alcoholvrije wijn blijkt nog best lastig, al is het aanbod ruimer dan verwacht.

Wat ons direct opviel was dat de meeste flessen er vreselijk uitzien. De labels zijn kinderachtig en nodigen niet uit om te proeven, al was dit niet het geval bij de Pasdutout en de flessen van Torres. Daarbij vinden we het jammer dat er bijna geen écht alcoholvrije wijnen te vinden zijn bij de grootschalige verkoopkanalen.

Tijdens het ontkurken ging het bijna mis: de twee plastic doppen schoten er van af nog voordat we met onze ogen konden knipperen en zonder aanwijsbare reden. Laat dit je verder niet ontmoedigen, want zeker de Pasdutout was een topper.

Wat betreft de geur & smaak zijn we het erover eens dat het óf vreselijk is, óf goed. Geen vonden we geweldig, maar er waren er een aantal die dicht in de buurt kwamen.

Onze top 3:

Tot slot onze top drie, met bovenaan voor ons de ultieme winnaar. Perfect voor een feestje en ondanks de lage hoeveelheid alcohol krijg je toch het gevoel dat je toch iets drinkt.

1. Pasdutout
2. Torres Natureo White
3. Torres Natureo Red

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.