Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Rutger van den Broek’s gekke eetgewoonten en culinaire confessies: ‘Die glibberige eieren zijn een guilty pleasure!’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur – geheel gewijd aan culinaire voornemens – voor aan… Rutger van den Broek, die nu in de theaters staat met de Verrukkelijke Kinderbakshow.

De Verrukkelijke Kinderbakshow

Een theatervoorstelling voor kinderen die helemaal draait om bakken; dat is natuurlijk vragen om plezier. Rutger van den Broek – de bakheld die je vast nog wel kent als de winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) en theatermaker Mark Haayema staan momenteel in de theaters met de Verrukkelijke Kinderbakshow. Ze bakken op het podium, maar maken het ook een interactieve voorstelling, door kinderen in het publiek mee te laten doen met challenges en ze mee te laten beslissen over wat er wordt gebakken.

Van de show leren kinderen alles over bakken en wat daarbij komt kijken. Hoe boter wordt gemaakt, waar suiker vandaan komt en nog veel meer.
De Verrukkelijke Kinderbakshow speelt in 32 theaters in Nederland en is nog t/m 11 februari te zien. Haast je dus snel samen met je kinderen naar de laatste tickets!

5 vragen aan Daan van der Lecq over culinaire voornemens: ‘Ik word wild als ik aan deze kebapspiezen denk’

5 vragen aan Rutger

Wij stelden Rutger ondertussen vijf prangende eetvragen over zijn culinaire voorkeuren én voornemens (dat mag nog, zo begin januari).

1. Wat was je allerbeste culinaire ontdekking of eetervaring van 2023?

Rutger: “Vorig jaar was ik voor het eerst in Londen, wat een waanzinnige stad is dat! Op de dag dat Erik en ik 10 jaar samen waren heb ik hem verrast met een afternoon tea in the Lanesborough Hotel. Alles was perfect, van de cocktails waarmee we startten tot de lekkerste vers gebakken scones en van heerlijke sandwiches tot alle huisgemaakte friandises. Het was zo onwijs lekker en sfeervol, echt heel bijzonder. Mijn lievelings was het petit fourtje met appelbloesem!”

2. Wat is je gekste eetgewoonte?

“Ik houd heel erg van die glibberige eieren uit zo’n pot. Die eieren die bovenop goedkope salades zitten, of op een bezine-pomp-broodje-gezond. Alleen dat ei kan al de reden zijn om het broodje te scoren!”

3. Welk ingrediënt vind je stiekem overschat?

Matcha. Ik heb het regelmatig geprobeerd in bakrecepten, van koekjes tot cheesecake en in ganaches en room, maar het is niet mijn ding. Ik kan er weinig mee.”

4. Welk ingrediënt mag volgens jou hét ingrediënt van 2024 worden?

Pistache! Dat maakt alles lekkerder! Van crème tot ganache en van cake tot koek, pistache is momenteel mijn favoriet!”

5. Wat ga je sowieso proberen te bakken/maken in 2024?

“Er staat heel veel op mijn to bake-lijst voor dit jaar! Ik ben bezig met een nieuw boek over Franse Patisserie en ga daarvoor ook anderhalve maand naar Parijs. Dus er staan heel veel macarons, tartelettes, friandises, eclairs en viennoiserie op de planning.

Maar een persoonlijke uitdaging wordt de perfecte Italiaanse panettone, en dan helemaal op basis van een pasta madre. Ik heb de panettone al wel gemaakt op basis van gist, maar de echt mooie open structuur van het brood krijg je met een pasta madre; een stevige variant van zuurdesem, dat het brood zijn luchtige en open structuur geeft. Best pittig om goed onder de knie te krijgen, maar gelukkig duurt het nog even voor het weer kerst is, haha.”

Kinderbakshow
De Verukkelijke Kinderbakshow

De verrukkelijke kinderbakshow met Rutger van den Broek en Mark Haayema is nog t/m 11 februari 2024 te zien in Nederlandse theaters. 

Meer van Rutger:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.