Zelf bakken: Amsterdamse Koggetjes van Rutger

Waarom zou je nog koekjes kopen als zelf koekjes bakken zoveel lekkerder (en leuker!) is? Met de Koekjesbijbel van bakheld Rutger van den Broek zit je gebakken. Van amaretti tot bokkenpootjes: de lekkerste koekjes recepten staan erin! Wij delen alvast een recept voor Amsterdamse Koggetjes met je. 

In 1934 werd er een wedstrijd gehouden onder Amsterdamse banketbakkers om een nieuw lokaal koekje te bedenken. De winnende koekjes waren deze nougatinekoekjes: Amsterdamse Koggetjes.

Amsterdamse Koggetjes

Zo maak je Amsterdamse Koggetjes:

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe voor de nougatine de suiker en het water in een steelpan en laat op middelhoog vuur koken tot een goudbruine karamel. Giet de karamel op de met bakpapier beklede bakplaat en laat hem afkoelen.

Doe de afgekoelde karamel in een foodprocessor en pulseer in een paar keer fijn, maar niet tot poeder. Doe de boter met de basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en roer glad. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem en gehakte nougatine toe en meng alles kort door.

Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1,5 centimeter en spuit bolletjes van 2-3 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, want de koekjes lopen uit tijdens het bakken.

Bak de koggetjes in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Heb je geen foodprocessor, doe de karamel dan in een stevig plastic zakje en sla er een aantal keer hard op met een deegroller. Als er nog grote stukken in zitten kun je die daarna nog fijner slaan, of hakken.

Koekjesbijbel van Rutger van den Broek

Koekjesbijbel van Rutger van den Broek (Uitgeverij Carrera Culinair) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99.

Meer koekjes recepten:

Voor 40 - 60 koekjes:

  • 165 gram boter, op kamertemperatuur
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ¼ theelepel zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 175 gram Zeeuwse bloem

Voor de nougatine:

  • 70 gram suiker
  • 1,5 eetlepels water

Benodigdheden:

  • Steelpannetje
  • Keukenmachine
  • Spuitzak
  • Plat spuitmondje
Reageer op artikel:
Zelf bakken: Amsterdamse Koggetjes van Rutger
Sluiten