Auke Sprangers
Auke Sprangers Video's 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Video: maak filet americain van tomaat met de chef van Zoldering

Flink retro en af en toe gewoon ontzettend lekker: filet americain. Het liefst natuurlijk de échte ambachtelijke van de slager. Maar toen was daar restaurant Zoldering met een geniaal idee: waarom niet een vega-versie van tomaat, als begeleider van het aperitief? Ja graag!

We zijn behoorlijk zielsgelukkig dat we deze Zoldering klassieker nu ook thuis kunnen maken.

Zoldering

Bekend is inmiddels dat we met een sessie FoodTube prima de dag door kunnen komen. Zoals met deze video van Cees Holtkamp en kleindochter Stella.

Het stemt ons dan ook zeer tevreden dat chef de cuisine van Zoldering, Tomas Bron, zijn keukengeheimen met ons deelt. Want een klein stukje van een avond als deze, zouden we dolgraag ook thuis willen beleven. Deelden we eerder al een Zoldering klassieker met bloemkool; bereid je nu voor op een lichtere borrelhap.

Filet americain van tomaat

Want een smaakvol gerecht, laat dat maar aan Zoldering over. De truc verklapt Tomas al redelijk in het begin van de video: de vleesstructuur bereik je door tomaten een hele nacht in de oven te drogen op 61 graden. Jawel, na veelvuldig experimenteren kwam team Zoldering uit op exact 61 graden.

Mocht je nou een gehaktmolen in huis hebben, dan bereik je die structuur natuurlijk helemaal. Is dat niet het geval, snijd de gedroogde tomaatjes dan in smalle repen fijn. Fun fact: wanneer je 10 kilo tomaten droogt houd je slechts 1,8 kilo over. Sla genoeg in dus.

Ingrediënten

Vervolgens zien we herkenbare ingrediënten voorbij komen. Huisgemaakte mayonaise, ketchup, gerookte paprikapoeder, worcestersaus, tabasco, een snufje gerookte paprikapoeder en uiteraard wat peper en zout. Tip van de chef de cuisine: roer niet te hard om het schiften van de mayonaise te voorkomen.

Looks

Het oog wil ook wat, dus roer ‘m vooral niet té fijn om ook optisch de structuur van de originele filet na te bootsen. Smeer (of spuit met een spuitzak zoals bij Zoldering) de tomatenfilet op dungesneden geroosterde zuurdesemplakken.

Maak het geheel af met wat extra mayonaise, een versnipperde sjalot en fijngesneden bieslook. Conclusie in het kort? Filet americain van tomaat: onze nieuwe favoriete snack.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.