Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 13 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Video: zelf champagnetruffels maken met Cees -the legend- Holtkamp

Het Nederlandse YouTube kanaal FoodTube staat bomvol parels van video’s. Maar één reeks is inmiddels als legendarisch te bestempelen: die van banketbakker Cees Holtkamp en zijn kleindochter Stella. Deze week verscheen er een spiksplinternieuwe aflevering waarin het duo champagnetruffels maakt. “Helemaal niet moeilijk”, aldus Cees. Aan de slag dus!

En we weten inmiddels: alles wat Cees maakt, is van topkwaliteit. Dat bewijzen ook deze kletskoppen weer. We nemen overigens maar aan dat we je niets hoeven uit te leggen over de iconische Holtkamp croquet.

Eenvoudig

“Ze zijn zo vanzelfsprekend, ik dacht dat ze al wel op FoodTube stonden.” Wanneer Cees Holtkamp dat zegt, dan weet je dat je eraan moet geloven. Waarom je de truffels nog meer moet maken? “Allereerst omdat ze goddelijk lekker zijn, maar ook omdat je niet op de chocoladetemperatuur hoeft te letten; wat de klus hartstikke eenvoudig maakt.”

Champagne?

Zoals in elke FoodTube video van dit sympathieke duo vliegt het ene naar het andere interessante banketbakkersweetje je om de oren. Dat begint al tijdens het bespreken van de ingrediënten.

Wist je bijvoorbeeld dat er helemaal geen klassieke Champagne in champagnetruffels zit? Het is namelijk Marc de Champagne wat je gebruikt: een eau-de-vie van zo ongeveer 40% alcohol, wat van de schillen en de pitjes wordt gemaakt. “Het bevat een veel krachtigere champagnegeur. Die van klassieke Champagne zou vervliegen”, aldus Cees.

Chocola

De verhouding 1 op 4 wat betreft slagroom en chocola maakt dat de substantie steviger is dan de bekende ganache. En wat zijn we blij met de videobegeleiding van Cees: na het toevoegen en mengen van de chocola aan de zojuist kokende slagroom gaat het goedje schiften. En dat, laten we eerlijk wezen, zorgt bij ons altijd voor paniek.

Maar niet bij Cees, want die weet -uiteraard- wat er aan de hand is. “Dit betekent dat er te weinig vocht aanwezig is: hét moment om de Marc de Champagne toe te voegen.” En we kunnen weer door.

Holtkamp champagnetruffels
Bron: FoodTube

Rollen

Nadat de chocola heeft gerust in de koelkast, haal je ‘m op tijd er weer uit zodat er soepel gerold kan worden. Dat rollen doen we met wat poedersuiker, want zonder wordt het chocoladechaos natuurlijk. Eerst in lange cilinders, daarna in stukjes, waardoor het balletjes worden. En vervolgens? Gaan ze een klein halfuurtje de koelkast in.

Last but not least: smelt wat chocolade, rol de truffels er met je handen doorheen, en voorzie dit subtiele laagje chocolade weer van een laagje poedersuiker.

Lees ook: Chocoladetruffels met sojasaus 

Tip der tips

Ook al heten ze champagnetruffels, volgens Cees kan cognac, whiskey of kirsch net zo goed. Geen zin in alcohol of zijn er kinders in ‘t spel? Leg dan wat verse vanille in de room en gebruik extra slagroom in plaats van alcohol.

Bewaar de champagnetruffels op een koele donkere plek in plaats van in de koelkast.

Zo chique als ze klinken, zijn ze volgens de bekendste banketbakker van Nederland eigenlijk gewoon ‘ongecompliceerd lekker’. En daar hebben we niets aan toe te voegen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.