Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

6 x dingen die je kunt doen met wonton-velletjes

Wonton-velletjes hebben nog wel ‘ns het trieste lot om in een vergeten hoekje van je vriezer te belanden. Zonde natuurlijk, want niets zo lekker als homemade wontonsoep. Én bovendien kun je die velletjes nog voor veel meer doelen inzetten.

6 x dingen die je kunt doen met wonton-velletjes

1. Vul ze met iets zoets

Wontonvellen worden vaak in één adem genoemd met hartige vullingen als garnalen, varkensgehakt of paddenstoelen. Toch is de smaak van de vellen best neutraal, waardoor je ze even goed kunt gebruiken als omhulsel voor zoete ingrediënten.

In een heel oud Culy-recept deden we je dat al voor: daar vulden we wontonvellen met banaan en chocolade. In dit recept vullen ze de velletjes dan weer met mango en ananas: ongetwijfeld óók heel lekker.

Culy

2. Gebruik ze als taco

Zie je op onderstaande foto hoe góéd wontons het doen als stand-in voor taco’s? Juist: zijn de taco shells uitverkocht, dan kun je net zo goed wontonvellen bakken tot je ze kunt vullen met alles wat je lekker vindt.

Hoe je dat doet? Door wontonvelletjes in te smeren met wat olie en ze te draperen over het rekje van je oven (twee spijlen per taco). Het is belangrijk dat je een beetje ruimte creëert in de taco’s voor de vulling, dan wordt het een soort ‘bakje’. Op een ovenrooster gaat dat perfect! Zorg wel dat de wontonvelletjes van tevoren ontdooid zijn.

Wonton-taco's met pekingeend
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Maak er cups van

Wil dat zeggen dat wontonvellen zich alleen maar tot driehoekige taco’s laten vouwen? Helemaal niet. In dit recept zie je hoe je wontonvellen ook kunt draperen in muffinvormen, zodat ze transformeren tot knapperige cups.

Alweer geldt dat je de vulling helemaal zelf kunt bepalen. Van Thaise kipsalade tot een Mexicaans geïnspireerde tacovulling tot een traditionele Mexicaanse ‘al pastor‘: een beetje fusion mag er zijn!

4. Maak er sigaren van

In het Groenteboekje maken Samuel Levie & Nadia Zerouali sigaren van filodeeg, gevuld met blauwe kaas en biet. Een steengoed idee natuurlijk, maar probeer het ook eens met wontonvellen, die ook hier erg lekker zijn.

sigaren van filodeeg met kaas en biet
Bron: Het groenteboekje

5. Vouw ze als samosa’s

Samosa’s zijn die heerlijke Indiase gevulde hapjes. Traditioneel worden ze gemaakt van zelfgemaakt deeg op basis van bloem, olijfolie en water, al kun je ook heel goed filodeeg inzetten (zoals wij hier deden).

Óf wontonvellen natuurlijk – die zag je wel aankomen. Gewoon op dezelfde manier vouwen en frituren als de variant met filodeeg is de boodschap, zo simpel kan het zijn.

6. Maak er mini pizza’s van

En tot slot: van wontonvellen maak je geweldige mini pizza’s. Heb je énig idee hoe zeer dit soort happen in de smaak zullen vallen op je volgende borrelparty?

Wij wel. Door twee wontonvellen als een ster op elkaar te leggen, ontstaat de ideale mini pizzabodem. In dit recept wordt die bedekt met mozzarella en schijfjes pikante worst, maar bedenk vooral je eigen versie.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.