Redactie
Redactie Inspiratie 27 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Broccoli, bloemkool en romanesco: drie groentenvrienden

Wist jij dat broccoli, bloemkool en romanesco familie van elkaar zijn? Het zijn alle drie supergezonde groenten, en smaken goed in combinatie van tal van ingrediënten. Graag leggen we je het verschil uit. 

Broccoli
Broccoli is één van de meest gezonde groenten die we in Nederland kennen. Het versterkt namelijk het immuunsysteem, laat staar verminderen en houdt de bloedvaten gezond. Hoewel in Italië ook de bladeren worden gegeten, eten we in Nederland voornamelijk de roosjes. De groene zien we het vaakst, maar daarnaast zijn er ook nog meerdere kleurtjes en tinten. Zo is er ook een witte (white sprouting broccoli) en paarse (red arrow broccoli) variant.

Wat betreft de bereiding kun je broccoli het beste stomen of wokken, en tomaat is misschien wel zijn allerbeste vriend. Breng ze samen en het wordt bijna onmogelijk om niet van deze groente te houden. Daarnaast kun je er heerlijk soep van maken en zijn hartige cakejes gevuld met broccoliroosjes ook absoluut een aanrader.

Bron: Flickr

Bloemkool
Ook bloemkool kent verschillende kleuren, waaronder geel, paar oranje en groen. Daarbij kun je het stomen, koken, bakken of zelfs rauw eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke dip tijdens de kaasfondue? Daarnaast is het een perfecte vervanging van bijvoorbeeld aardappelen of rijst tijdens een koolhydraatarm dieet.

Lekkere recepten met bloemkool zijn bijvoorbeeld deze geroosterde-bloemkoolsoep, een fluweelzachte puree of gekookt met truffel-roomsaus.

Romanesco
Romanesco is het meest verwant aan de bloemkool, ook al zegt zijn naam wat anders. Oorspronkelijk heet deze groente namelijk ‘broccolo romanesco’ wat letterlijk ‘broccoli uit Rome’ betekent. Maar het is geen broccoli, eerder een bloemkool. Als je goed proeft komt de smaak van bloemkool ook wel een beetje naar boven.

Sinds 1986 wordt romanesco in Nederland verbouwd en dat maakt de groente ‘vrij nieuw’ bij ons Hollanders. Je kunt het zowel rauw als gekookt of gebakken eten, maar wij prefereren het toch in combinatie met een zelfgemaakt truffel-roomsausje.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.