Redactie
Redactie Inspiratie 19 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

XO saus: een umamibom met pit

Umami-lovers opgelet, we hebben iets lekkers voor je. XO saus geeft al je gerechten nét dat stukje diepgang en umami waar je naar op zoek was.

Stop met alles wat je doet en ren nú naar de toko voor een pot XO saus. Of lees verder om te kijken hoe je het zelf maakt. Hoe dan ook, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn met XO saus in huis…

Extra veel umami in je mond proeven

Exclusief

De saus komt uit Hong Kong heet XO omdat dit in cognac aangeeft dat de drank extra oud, en daarmee extra exclusief is. Bij XO saus heeft de naam niks met ouderdom te maken, maar de makers van de saus wilden wel een exclusief imago ontwikkelen.

En zo moeilijk is dat niet, de saus wordt namelijk gemaakt met onder andere gedroogde coquille, garnalen, vis en ham. Een potje kan dus zo 20 euro kosten. Gelukkig zit de saus zo bomvol met smaak dat een klein lepeltje toevoegen aan een gerecht meestal wel voldoende is.

Naast gedroogde lekkernijen zitten er ook uien, knoflook en chili in de saus. Als je geen genoegen neemt met umami, geeft XO saus dus ook wat pit aan je gerecht.

Lekker bij alles

Waar eet je dat dan bij? Het antwoord is makkelijk: ongeveer alle hartige dingen worden lekkerder als je een klein lepeltje XO saus toevoegt. De saus zorgt voor extra diepgang en laat alle smaken die al in je gerecht zitten nog wat extra shinen.

Als je echt puur de smaak van de saus wil proeven, kan je het gewoon op wat simpele noodles of een bakje rijst doen. Gevalletje minimale inzet, maximaal resultaat.

Wokken

Neem jouw favoriete wokgerecht, wedden dat het lekkerder wordt met een klein schepje XO saus? Marineer bijvoorbeeld het vlees dat je gaat wokken eerst een half uurtje in XO saus, voor het de wok in gaat.

Of maak dit wokgerecht met kip en XO saus, sperziebonen en paddestoelen met XO saus of deze pittige noedels met rundvlees en XO saus. En wist je dat XO saus ook een extra dimensie geeft aan je gebakken rijst?

Zelf maken?

XO is gewoon te koop bij de meeste toko’s. Maar zelf maken is toch stiekem altijd het leukst, vinden wij.

Met dit recept maak je een grote hoeveelheid. En dat is maar goed ook, want dan kan je het overal op doen om te kijken welke combo jij zelf het lekkerst vindt.

Naast deze klassieker vonden wij ook nog een recept voor XO saus met bacon, dat wilden we je natuurlijk niet onthouden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.