Redactie
Redactie Kooktips 23 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste zoete aardappels bakken: 5 tips!

Het is duidelijk, de Culy-redactie krijgt niet genoeg van geroosterde zoete aardappels. Ze zijn dan ook het ideale bijgerecht. Maar hoe doe je dat nu: de lekkerste zoete aardappels bakken in de oven? Wij geven je 5 tips om de lekkerste exemplaren uit je oven te toveren.

Wil je toch wat meer variatie? Ook daar kan voor gezorgd worden. Zet in ieder geval je oven maar vast aan!

Meer over koken met zoete aardappels: zoete aardappel koken, bakken, roosteren en poffen doe je zo

1. Hoe vettiger, hoe prettiger

Het is misschien niet de meeste gezonde manier van koken, maar een stevige portie olijfolie of boter zorgt ervoor dat je zoete aardappels nóg lekkerder worden. Ze blijven minder makkelijk plakken aan de bakplaat en drogen niet uit tijdens het bakken.

2. Geef ze de ruimte

De belangrijkste tip voor het roosteren van groenten en aardappels is dat je de bakplaat niet te vol mag leggen. Door ze ruimte te geven, zullen ze een mooiere kleur krijgen en is er ook plaats voor overtollig vocht. Als ze te dicht bij elkaar liggen, blijft dat vocht gevangen en stoom je je aardappels in plaats van ze te roosteren.

3. Laat ze mooi kleuren

Door je aardappels bruin te laten worden, krijgen ze hun lekkere smaak. Ga dus niet om de paar minuten je aardappels omroeren of schudden met de bakplaat. Geef ze de tijd om mooi bruin te worden.

zoete aardappel met maple syrup en pecannoten

4. Met een meetlatje

Je hoeft niet echt een meetlat te gebruiken, maar probeer je zoete aardappels in stukken van dezelfde grootte te snijden. Zo garen ze gelijkmatig en zit je later niet met rauwe stukken. Als je plakjes wil, kun je dus het beste een mandoline gebruiken.

5. Experimenteer

Zoete aardappels zijn heerlijk met wat olijfolie en wat zout. Maar je kunt er zoveel meer mee dan dat. Zo kun je de zoete aardappels besprenkelen met wat sinaasappelsap en olijfolie voordat ze de oven in gaan. Dan krijg je lekker gekaramelliseerde aardappelpartjes.

Je kunt er ook allerlei kruiden over strooien voor ze de oven in gaan. Of achteraf een lekkere vinaigrette over het geheel gieten. Om er helemaal een traktatie van te maken, kun je er wat Parmezaanse kaas overheen raspen in de oven.

Nog meer zoete aardappel-recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.