Redactie
Redactie Inspiratie 16 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Interessante weetjes over maple syrup

Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is een siroop gemaakt van het sap van de esdoorn. In Canada en Amerika worden er liters van weggewerkt bij de bekende pancakes, en ook Nederland begint het steeds meer te omarmen (klikklikklikklik en klik!).

Op TheKitchn vonden we een aantal interessante weetjes over ahornsiroop. Tip: deze siroop is te koop bij onder andere natuurvoedingswinkels (zoals EkoPlaza), sommige vestigingen van Jumbo en in de meeste Albert Heijns (sowieso online).

5 x weetjes over maple syrup

1. Voor 1 liter siroop heb je 40 (!) liter sap nodig. 

Niet zo gek dus, dat maple syrup aardig aan de prijs kan zijn.

2. Het duurt 40 jaar voordat een esdoorn groot genoeg is. 

Voordat je ook maar een litertje sap van de boom kunt tappen, moet de boom maar liefst veertig jaar groeien.

3. Ahornsap ziet er precies hetzelfde uit als water. 

Voordat het sap siroop wordt, lijkt het sprekend op water. Pas wanneer je het gaat inkoken krijgt het z’n bekende amber-achtige kleur en stroperige structuur.

4. Maple syrup is eeuwig houdbaar. 

Geloof het of niet, maple syrup is technisch gezien eeuwig houdbaar. Zeker wanneer je de fles of pot ongeopend laat staan, maar ook wanneer je ‘m opent. Net zoals honing, eigenlijk!

Bewaar de geopende fles siroop het liefst in de koelkast. Een oude fles gevonden die er niet meer zo fris uit ziet? Verwarm de siroop dan in een pannetje tot zo’n 82 graden Celsius, zodat de bacteriën worden gedood. Giet de siroop terug in de fles of in andere schone pot en bewaar in de koelkast.

5. De kwaliteit van maple syrup kan erg verschillen

In maple syrup bestaan er gradaties, die op de fles worden aangeduid met A, B, C (dit is volgens het Amerikaanse systeem) of met 1, 2, 3 (volgens het Canadese systeem). Die kwaliteit is een indicatie van de volgende factoren:

  • De gistingsfactor van de siroop (goede maple syrup mag niet gisten)
  • De kleur van de siroop (goede maple syrup heeft een heldere, uniforme kleur)
  • De smaak en de geur

Hoe hoger de kwaliteitsindicatie oploopt (dus van A->C of van 1->3), hoe donkerder de ahornsiroop en hoe dieper en karamelachtiger de smaak. Ahornsiroop uit de supermarkt is vaak van klasse A: mild en licht van smaak en kleur. Toch heeft de Albert Heijn ook ahornsiroop van C-kwaliteit, die dan extra intens smaakt.

De moeite waard om even te checken, dus!

Meer food weetjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.