Redactie
Redactie Inspiratie 16 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Ik lust je rauw: de lekkerste rauwe gerechten

We zijn dol op rauw. En nee, daarmee bedoelen we niet raw food, clean eating, of dat soort dingen. Maar wel de beste rauwe gerechten… gewoon omdat het lekker is.

Toen in de jaren 60 van de vorige eeuw sushi in de Westerse wereld werd geïntroduceerd wisten mensen niet wat ze overkwam. Rauwe vis eten? Mooi niet!

Genieten van sashimi van de mooiste vis

Gelukkig is de instelling wat betreft rauwe vis en vlees inmiddels bijgesteld en hebben gerechten als ceviche en poke binnen een mum van tijd de wereld veroverd. We love it! Maar wist je dat je nog veel meer lekkere gerechten met rauwe ingrediënten kan maken?

Tip: Check wel even of hetgeen dat jij wil eten veilig is om rauw te eten. Je zal ons bijvoorbeeld niet snel een groot bord rauwe varkenscarpaccio zien eten.

Sashimi

Misschien is sashimi niet het meest verrassende rauwe product, maar je kan er nog veel meer mee doen dan alleen plakjes tonijn of zalm. Maak eens sashimi van rauwe garnalen of langoustines, coquilles, zeebaars of abalone. Van sashimi van zee-egel krijgen wij ook nooit genoeg.

Kip sashimi

Wist je dat ze in Japan zelfs sashimi van kip hebben? Gemaakt van een speciale kip waarin geen salmonella in voor kan komen.

Deze sashimi wordt aan de buitenkant licht geschroeid, maar is aan de binnenkant helemaal rauw. Een beetje griezelig misschien als je het op de kaart ziet staan, maar geloof ons: erg lekker!

Tartaar

Voor een klassieke steak tartare kan je ons ‘s nachts wakker maken. Maar ook met dit gerecht kan je alle kanten op door andere soorten vis of vlees te gebruiken. Heb jij bijvoorbeeld wel eens tartaar van lam gegeten, of van kalfsvlees?

Visliefhebbers zitten altijd goed met een tonijn tartaar met een Aziatisch tintje. Maar maak vooral eens een uitstapje met tartaar van zeebaars of kabeljauw.

Meer zin in een vegetarische tartaar? Dan is deze tartaar van tomaat misschien wel wat voor jou. Als krokante tegenhanger vinden wij het ook heerlijk om mini croutons te maken en die bovenop je tartaar te leggen.

Crudo

Crudo is Italiaans voor rauw en in de restaurantwereld wordt een rauwe bereiding vaak zo genoemd.

Vaak zijn dit bereidingen van rauwe vis, zoals deze tonijn met wasabi en komkommer of een van deze deze coquille recepten. Maar deze Vietnamese bereiding met rundvlees zou ook zo maar als crudo op een menukaart kunnen verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.