Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 17 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… het theediner bij HanTing Cuisine*

Toen koffie hip werd, fluisterden trendwatchers al dat thee de volgende hype zou worden. Toch bleef het lang stil. Tot nu… Steeds vaker zie je dat restaurants thee met hun gerechten pairen. Zo ook HanTing Cuisine*; zij ontwikkelden zelfs een theediner. Culy’s Joyce ging op pad om te proeven.

Tekst en (een deel van de) foto’s: Joyce Bielderman

We verwachten er stiekem best wel wat van. HanTing Cuisine* in Den Haag staat namelijk bekend als ‘de enige Chinees in Nederland met een Michelinster’. Best bijzonder dus. Maar niet alleen daarom zijn onze verwachtingen hoog gespannen…

HanTing Cuisine* pairt met Crusio

Voor dit diner werkt het restaurant samen met theesommelier Kiona Malinka. Zij is mede-eigenaar van ijssalon en koffiebar Crusio in Bergen op Zoom en heeft een eigen theemerk, Crusio Thee. Kiona schenkt vandaag niet alleen de thee, ze geeft er ook een uitgebreide uitleg bij.

Foto: Floris Scheplitz/ImageTree

Tea pairing tot de max

En als je denkt dat het daar stopt, heb je het mis. Tea pairing bij HangTing Cuisine* gaat nóg verder. Chef Han Ji kookt namelijk volgens de Chinese Voedingsleer. En ook de thee moet daarbinnen passen. Daarom zijn er Chinese kruiden aan de thee toegevoegd. En die zijn nog lekker ook!

Food en thee zorgen voor harmonie

De hoogste tijd om te proeven… We lichten een tipje van de sluier op zonder (hopelijk) te veel te verklappen. Het theediner komt namelijk over een tijdje op de kaart bij HanTing Cuisine*. Vijf gangen inclusief thee kun je vanaf medio juni zelf gaan proeven (voor € 65,- per persoon).

Wat we al wel willen verklappen is dat we je dit diner niet alleen goed smaakt, maar ook een beleving is. Alles in dit diner draait namelijk om harmonie in het lichaam. Niet echt alledaags dus. Een paar (lekkere) voorbeelden:

Warm voorgerecht

De wasabi en peper in het voorgerecht produceren warmte. Dit maakt volgens de Chinese Voedingsleer het hart onrustig. De Chinese kruiden in de thee kalmeren het hart (en de lever). En de thee zelf? Die smaakt een beetje romig en geeft een tinteling op het eind.

Thee maakt het verschil

Het hoofdgerecht is een vleesgerecht. En vlees zit vol eiwitten. Om die te verteren  heb je een thee nodig die de aanmaak van een speciaal soort enzymen bevordert. Deze enzymen – die eiwitten sneller verteren – zitten bijvoorbeeld in zoethout en gedroogde mandarijnenschil.

beenmerg HanTing

De kruiden zijn in de mix gegaan met een rode thee. En het leuke… deze thee komt twee keer voor in het menu, maar smaakt beide keren compleet anders. Het bewijs dat de toevoeging van kruiden en het pairen met een ander gerecht echt wat doet met de smaak.

Wij zijn om!

Er is zoveel mogelijk met thee. De volgende keer weten wij het wel! We kiezen – als het even kan – niet voor een wijnarrangement, maar voor passende thee.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.